Frumusețea cea Dumnezeiască
Modul în care privim determină ce anume vedem
Privirea omului nu este la fel ca imaginea fixă și închisă a unei camere video sau a unui aparat de fotografiat. Omul poate privi într-un mod creator, constructiv. Atât privirea care vede, cât și obiectul care este văzut se construiesc în simultaneitate în actul vederii. Enorm de multe aspecte depind de modul în care privim, de perspectiva noastră. Ea decide ceea ce devine vizibil pentru noi și mai ales cum anume.
Dacă lăsăm o casă nelocuită mult timp, se pune praful peste tot. Geamurile nu mai lasă lumina să intre. La fel se petrece și în cazul conștiinței omului. Dacă ne înțepenim într-o singură modalitate de a privi totul, vom vedea totul într-o singură culoare, iar viața nu va mai fi pentru noi atât de provocatoare, de incitantă.
Există o simetrie între universul nostru lăuntric și universul exterior. Fiecare dintre noi suntem unicul locuitor al lumii noastre interioare; suntem singurii responsabili de modul în care privim, în modul în care privim determină ce anume vedem. Când sufletul este trezit față de frumusețe, vedem într-un mod proaspăt și plin de vitalitate, de posibilități, de deschideri.
Se spune că frumusețea este în ochii privitorului. Un înțeles mai subtil ar fi acesta: dacă felul în care privim înglobează frumusețea, frumusețea va deveni vizibilă pentru noi. Vom fi surprinși să o descoperim în cele mai neașteptate locuri, pentru că ea este întotdeauna misterios prezentă în tot și în toate.
Fragment din articolul Să retrezim și să amplificăm în noi starea de rezonanță ocultă cu Frumusețea cea Dumnezeiască
Din revista Yoga Magazin nr 109/110