Dicționar de astrologie

Căsătorie - Este în mod simbolic legată de CASA a VII-a. Planetele plasate aici indică tipul de relaţie conjugală la care este predispus nativul, iar aspectele lor arată dacă această relaţie va fi armonioasă sau conflictuală. La fel de importantă prin poziţia lui în Semn şi Casă, precum şi prin aspecte, este GUVERNATORUL Casei a VII-a. Într-o temă feminină se studiază poziţia şi aspectele Soarelui, într-o temă masculină poziţia şi aspectele Lunii, precum şi poziţia şi aspectele lui Venus în ambele cazuri. Jupiter (legalitatea) trebuie luat şi el în considerare. Se poate considera ca favorabil un mariaj în funcţie de prezenţa lui Jupiter, Soare, Venus, Lună în Casa a VII-a, bine aspectate şi, în egală măsură, atunci când una dintre ele guvernează această Casă. Casa în care se găseşte guvernatorul Casei a VII-a poate indica tipul, stilul căsătoriei. De exemplu, cuspida Casei a VII-a pe Semnul zodiacal Leu: planeta guvernatoare a Semnului este Soarele, iar SEMNIFICATORUL Casei a VII-a este planeta Venus. Dacă una dintre ele se află în Casa a VII-a, căsătoria poate fi mai mult sau mai puţin influenţată de finanţe – într-o manieră pozitivă dacă Soarele este bine aspectat, şi într-o manieră dizarmonioasă dacă aspectele faţă de Soare sunt conflictuale (dinamice); aceeaşi este situaţia în cazul lui Venus. Dacă relaţia dintre GUVERNATOR şi SEMNIFICATOR nu este una favorabilă căsătoriei, nativul se va confrunta cu multe probleme de tip afectiv şi relaţional. Când cuspida Casei a VII-a se găseşte într-unul dintre SEMNELE DUBLE sau când GUVERNATORUL şi/sau SEMNIFICATORUL Casei a VII-a ocupă unul dintre aceste Semne, nativul este predispus la mai multe căsătorii.

Facultăţi filosofice
– Influenţa puternică a plenetelor Mercur-Soare, Mercur-Venus, Mercur-Lună sau Mercur-Saturn va conferi aceste înclinaţii, alături de aspectele bune dintre Jupiter şi Mercur.

Familie
– Viaţa de familie este indicată de către Casa a IV-a şi Semnul zodiacal Rac care exprimă hrăniea, maternitatea, protecţia. Pe plan familial, trebuie deci examinate planetele care ocupă acest sector şi totodată poziţia GUVERNATORULUI Casei a IV-a. Casa a VI-a ocupată de Venus sau de Jupiter va fi sinonimă căminului fericit şi armonios, cu condiţia ca astrele să fie bine aspectate. Dimpotrivă, prezenţa lui Marte sau a lui Uranus într-o CUADRATURĂ faţă de planetele din această Casă riscă să întristeze relaţiile de familie, indicând conflicte şi rupturi. Prezenţa lui Saturn indică solitudinea sau tendinţa de a fi orfani. În sfârşit, Luna este în mod tradiţional în analogie cu familia. Poziţia sa în Semne şi Case, precum şi aspectele sale pot determina felul în care ne vom trăi viaţa şi relaţiile de familie. De reţinut că Soarele prezent aici poate indica un final de viaţă fericit, în mijlocul familiei, al celor dragi, iar într-o NATIVITATE FEMININĂ anunţă un soţ „de casă”.


Încredere în sine
– Soarele şi Marte puternici. AS în Semne de expresie a ELEMENTULUI FOC. Marte bine aspectat, la fel şi Saturn. Adeseori nicio DISONANŢĂ între Saturn, LUMINARII şi AS. Aspecte benefice între Saturn şi Uranus.

Încredere
– AS în Semnele zodiacale Berbec sau Fecioară. Luna în Semnul zodiacal Taur. TRIGON Jupiter-Marte, Mercur-Saturn sau Soare-Pluto.

Îndrăzneală
– Influenţa puternică a Semnului zodiacal Berbec, a lui Marte şi a Semnelor de expresie a ELEMENTULUI FOC. Aspecte cu efecte benefice între Marte şi Uranus (de exemplu, o OPOZIŢIE între aceste două planete poate favoriza o exprimare armonioasă a energiei lor, spre deosebire de TRIGONUL dintre ele, care poate favoriza o exprimare adesea dizarmonioasă a energiei lor combinate, întrucât potenţează rezonanţa Semnelor de Foc, de exemplu, dacă ele se află pe astfel de Semne).

Iubire
– Venus este SEMNIFICATORUL esenţial pentru ambele sexe. ANGULAR, pe AS sau într-un aspect puternic, sfera sa de forţă face ca tendinţele amoroase să fie şi ele puternice. Evident, trebuie să ţinem cont şi de relaţiile planetare (de exemplu Venus-Lună, Venus-Marte, Venus-Jupiter). ASPECTELE cu Marte implică ardoare sau pasiune violentă. Aspectele bune cu Saturn implică fidelitate dar, în disonanţă cu el, numeroşi duşmani sau predispoziţia către o viaţă solitară. Aspectele cu Luna duc către o viaţă calmă şi liniştită dacă ele sunt armonioase, şi către capricii dacă sunt DISONANTE. Toate aspectele cu Jupiter, chiar şi cele disonante, sunt propice iubirii, dar cele benefice conduc către uniuni legale, mai ales dacă una dintre planete este SEMNIFICATORUL căsătoriei sau regentul global al temei. Aspectele cu Soarele implică adesea superioritatea persoanei iubite faţă de nativ. Aspectele cu Neptun şi cu Uranus indică iubiri originale, adesea în afara convenţiilor sociale, care pot cunoaşte absolut toate formele, de la iluzie şi imaginaţie sexuală la idealuri spirituale şi atitudini novatoare în cuplu. Aspectele cu Pluto adaugă celor de mai sus capacitatea de transformare radicală prin iubire, imprimând comunicării erotice o direcţie regeneratoare profund eliberatoare pentru fiinţa închistată în frustrări şi prejudecăţi. Aspectele şi poziţiile care indică nefericire şi neîmplinire sunt următoarele:

- guvernatorul Casei a V-a sau al Casei a VII-a în Casa a XII-a sau plasat sub dominanţa unui malefic;
- Venus în Casa a IX-a într-un SEMN STERIL (adesea Semnul zodiacal Leu) sau multe planete în Casa a IX-a, cu indici puternici de spiritualitate: detaşarea de plăcerile iubirii;
- Venus în Casa a XII-a, alături de Lună sau CUADRATURĂ Lună-Venus pe Casele I-IV: aventuri clandestine;
- aspectele rele între Venus şi LUMINARII, Venus şi planetele dinamice, Venus şi AS, Venus şi GUVERNATORUL Casei a V-a sau al Casei a VII-a;
- aspecte conflictuale între Venus şi Uranus, cel mai adesea OPOZIŢII: ruperi bruşte;
- relaţii planetare disonante între Venus-Saturn, Lună-Saturn, Soare-Saturn (vezi CASE).

Locul ultimei încarnări
- O astfel de indicaţie aparţine cuspidei Casei a XII-a (vezi CASE), considerată diferit în ZODIAC TROPICAL şi în ZODIAC SIDERAL. Se pare că Zodiacul sideral, aşa cum afirmă şi Edgar Cayce, ar fi mult mai potrivit pentru interpretări karmice (unde şi ce ai făcut, sau ce ai fost în trecut), în vreme ce Zodiacul tropical dezvăluie problematica intimă a fiinţei în această viaţă.  Practic, cele două proceduri nu se concurează, ci, dimpotrivă, se completează. De asemenea, se analizează GUVERNATORUL Casei a XII-a şi aspectele lui cu celelalte planete sau cu cuspidele celorlalte Case, pentru a analiza principalul bagaj karmic adus din această ultimă încarnare. Aceste informaţii se pot completa cu analiza LUNII NEGRE (care arată principala lecţie de viaţă pe care am refuzat să ne-o însuşim în ultima încarnare), şi acolo unde există, cuadraturile şi opoziţiile dintre Uranus şi Venus/Marte (în funcţie de sexul nativului), pentru a afla sexul avut în viaţa anterioară. Dacă axa Caselor a VI-a – a XII-a este foarte încărcată de planete, ne putem afla în faţa unei încarnări anterioare în care s-a acumulat foarte multă karmă (vezi AXELE AXIOMICE).

Fragment din cartea apărută la Editura Lux Sublima
Dicționar de astrologie
de Rodica Purniche

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Casele astrologice Casele astrologice

Fiind o ştiinţă complexă, astrologia studiază şi evidenţiază printre altele şi influenţele concrete, „palpabile” ale fluxurilor astrale planetare asupra diverselor domenii de activitate ale fiinţei umane; prin studii amănunţite…

Zodiacul. Elementele principale definitorii ale fiecărei zodii Zodiacul. Elementele principale definitorii ale fiecărei zodii

Zodiacul este acea regiune a sferei cereşti care are forma unui brâu ce este situat de o parte şi de alta a Eclipticii. Ecliptica este cercul de pe sfera cerească pe care Soarele se mişcă, în mod aparent, într-un interval de un…

Glosar de termeni