Mudra-ele. Gesturi care întăresc spiritul

Cuvântul mudra indica un gest sau un semn, o poziţie a ochilor sau a corpului, dar şi o tehnică de respiraţie (pranayama). În paginile de faţă  acest termen va semnifica îndeosebi o poziţie a mâinilor. 

Mudrele sunt expresia fizică a unui comportament interior. Considerate „puncte de putere ale degetelor”, pot fi realizate oriunde, în orice poziţie - întins la sol, în picioare, în timpul mersului. Aceste gesturi au drept scop întărirea mentalului şi concentrarea energiei într-un punct fix din trup pentru a induce astfel o anume stare psihică. 

Aceste tehnici ajută la regăsirea echilibrului, a liniştii şi a unei stări de bine chiar şi în mijlocul unui ambuteiaj, la birou ori în timpul unei călătorii. Mudrele ajută la ameliorarea calităţii propriei vieţi prin reîncărcarea rezervelor de energie. Ele permit prevenirea şi tratarea bolilor, precum şi depăşirea problemelor emoţionale.
Vom analiza mudrele în funcţie de meridianele energetice ce parcurg întregul corp. Un număr semnificativ dintre ele încep sau se termină la extremităţile mâinilor.
Meridianele energetice sunt canale invizibile cu ochiul liber, codificate de medicina tradiţională chinezească pe baza unor studii practice de reflexologie.
Un meridian este alcătuit din ansamblul punctelor utilizate în acupunctură ce parcurg întregul trup. Presiunea exercitată asupra lor destinde şi tonifică organismul. Exercitând o presiune asupra lor, urmărim să deblocăm traseele energiei vitale prin activarea sistemelor naturale de apărare a organismului.
Există 12 meridiane foarte importante, dispuse simetric de-a lungul trupului. Fiecare dintre ele are o valoare terapeutică specifică. Toate meridianele încep de la extremităţile mâinilor şi picioarelor. Fiecăruia îi corespund anumite organe bine definite, precum şi un parcurs specific. Plecând de la extremitatea distală, la nivelul mâinii, găsim 5 puncte:
1. fântână, 2. izvor, 3. pârâu, 4. fluviu, 5. mare
Punctul pe care îl vom analiza şi îl vom pune în raport cu mudrele este punctul fântână de unde pleacă energia (simbolizând apa). Acest punct poate fi utilizat pentru dispersarea, devierea şi eliminarea elementelor patogene.

Mai flexibili, mai tineri, mai sănătoşi
Mudrele se realizează prin simpla plasare a degetelor în felul în care sunt reprezentate în cadrul ilustraţiilor. Presiunea degetelor trebuie să fie uşoară şi agreabilă, mâinile relaxate. O să-ţi dai seama, fără îndoială, că degetele sunt rebele, oarecum dificil de menţinut mult timp în aceeaşi poziţie. Însă capacitatea de a realiza mudrele conferă supleţe atât trupului, cât şi spiritului (calitatea de a fi flexibili şi supli în gândurile noastre, în felul în care gândim şi înfruntăm viaţa). Dacă o anumită parte a corpului nostru este tensionată, tensiunea se va manifesta şi în zona corespondentă acelei părţi a corpului de la nivelul mâinilor; de unde şi importanţa meridianelor energetice. Este posibil chiar să determinăm vârsta unei persoane prin observarea flexibilităţii degetelor de la mână.
Anumiţi ghizi spirituali au stabilit o perioadă exactă de realizare a mudrelor. În general recomandă 45 de minute pe zi pentru eliminarea problemelor cronice. Cele 45 de minute pot fi împărţite în trei şedinţe de câte 15 minute. Totuşi putem să începem prin a realiza o mudra timp de 10 respiraţii, ceea ce echivalează cu un minut, iar apoi să creştem progresiv durata execuţiei. Respiraţia este, şi ea, foarte importantă. Atunci când expirăm profund, pe lângă anhidrida carbonică, mai eliminăm şi energie deja utilizată. Este important să expirăm complet de câteva ori înainte de a executa o mudra pentru a face loc energiilor pe care le dorim. Este, de asemenea, bine să prelungim mica pauză dintre inspiraţie şi expiraţie, retenţiile pe plin, deoarece puterile interioare se amplifică în cadrul lor. Trebuie apoi să urmărim să dăm respiraţiei un ritm egal, lent, profund şi confortabil. Te poate ajuta să asculţi muzică relaxantă.

 

 

 

 Chin Mudra

În disciplina yoga, degetul mare simbolizează conştiinţa cosmică, iar indexul, conştiinţa individuală a omului. Disciplina yoga are drept ţel final să unească umanul cu conştiinţa cosmică. Prin această mudra individul îşi exprimă aspiraţia de fuziune cu universul. Este interesant de remarcat că degetele cu care se realizeaza aparţin amândouă elementului metal, conform teoriei chinezeşti a celor 5 elemente. Indexul şi degetul mare sunt parcurse de două meridiane care ţin de două organe ce sunt în contact cu exteriorul, şi anume plămânul şi intestinul gros.
Metalul este cel mai bun conductor de energie. Conform teoriei chinezeşti, el este atât un intermediar, un element de legătură cu lumea, cât şi un purtător de inspiraţie şi intuiţie. Indexul reprezintă inspiraţia, energia ce vine din exterior, iar degetul mare intuiţia, energia ce vine din interior. Prin acest gest, intuiţia şi inspiraţia formează o unitate. Puterea microcosmosului şi aceea a Macrocosmosului sunt unite şi se completează una pe alta. Această explicaţie ne trimite de altfel la semnificaţia cuvântului yoga: comuniune. 

Prithivi Mudra

Intensifică simţul mirosului, are efecte binefăcătoare pentru unghii, piele, păr şi oase. Stimulează ficatul şi stomacul. Ajută în cazul lipsei de siguranţă, conferă stabilitate interioară şi încredere în sine. Poate elimina deficitele energetice legate de vitalitate. 

Ksepana Mudra

Stimulează eliminarea prin intestinul gros, piele (transpiraţie) şi plămâni. Ameliorează respiraţia, deoarece elimină energiile deja utilizate pentru a putea fi absorbite energii proaspete, pozitive şi pentru a putea fi evitate energiile negative.

Vayu Mudra

Previne flatulenţa şi toate senzaţiile de balonare în toate zonele trupului. Medicina ayurvedică spune că există numeroase tipuri de „curenţi” responsabili de diverse maladii, printre acestea numărându-se guta, sciatica, aerofagia, reumatismul şi tremurăturile. 

Linga Mudra

Împotriva guturaiului şi a tuturor infecţiilor din zona pieptului. Utilă dacă dorim să scăpăm de ţesuturile adipoase în exces.

Hakini Mudra

Mudră folosită pentru a creşte concentrarea. Este utilă dacă doreşti să-ţi amplifici creativitatea sau memoria. Favorizează interacţiunea armonioasă dintre emisfera dreaptă şi cea stângă a creierului. În plus, deschide acea zonă a creierului unde sunt înregistrate amintirile (emisfera dreaptă). Conform medicinei chineze, ea uneşte toate punctele plasate la extremităţile degetelor utilizate în acupunctură. 

Pushan Mudra

Intensifică respiraţia, favorizează absorbţia oxigenului şi eliminarea anhidridei carbonice, are un efect liniştitor asupra tuturor organelor abdominale. Reglează energiile sistemului nervos autonom şi ajută în dezintoxicare. Are un efect binefăcător asupra atacurilor acute de greaţă, a răului de mare, a aerofagiei şi a senzaţiei de apăsare care apare după masă. 

Bhudi Mudra

Ajută  la păstrarea şi restabilirea echilibrului lichidelor din corp. Este utilizată în caz de uscăciune a gurii şi de deshidratare a ochilor datorată lipsei lacrimilor. Este utilă pentru rinichi şi vezică urinară.

Pran Mudra 

Reduce oboseala, nervozitatea, ameliorează vederea, favorizează încrederea în sine. 

 

de Mihai Vlădăreanu
foto Robert Leontescu
Yoga Magazin 68/2008

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Aura - elemente practice de percepție Aura - elemente practice de percepție

Toți oamenii au, la modul potențial capacitatea de a percepe aura. Această putere așa- zis paranormală depinde în primul rând de deschiderea minții noastre către astfel de experiențe deosebite precum și de eliminarea ideilor preconcepute,…

Dedublare in opt pași Dedublare in opt pași

 Majoritatea autorilor care au scris despre dedublare sunt de acord cu faptul că fiecare din noi își părăsește corpul fizic în fiecare noapte. Ei consi­deră totodată că ne putem antrena subconștientul „să ne trezească”…

Glosar de termeni