Cauzele sindromului de intestin permeabil

Deși este adevărat că anumite condiții și medicamente pot provoca o permeabilitate intestinală crescută, în prezent există puține dovezi pentru a susține teoria că un intestin poros este cauza directă a oricăror probleme semnificative, pe scară largă.

Ce determină un intestin neetanș? Acesta este căptușit cu un singur strat de celule care alcătuiesc bariera mucoaselor, separând interiorul intestinului de restul trupului. Această barieră este eficientă pentru absorbția nutrienților, dar previne trecerea în sânge a moleculelor mai mari şi a germenilor. În anumite circumstanțe, această barieră poate deveni mai puțin eficace și neetanșă.

Gastroenterologii susţin că, în general, acest lucru în sine nu este considerat a fi suficient pentru a provoca probleme grave. Substanţele iritante, în viziunea lor, pot determina cel mult o inflamație ușoară a zonei intestinale afectate, care se poate îmbunătăţi la oprirea tratamentului medicamentos sau a consumului de alcool. Cel mai grav, spun ei, inflamația ar putea provoca ocazional ulcere ale mucoasei intestinale.

Susţinătorii „sindromului de intestin permeabil", în mare parte practicieni de medicină complementară şi alternativă, cred însă că mucoasa intestinală poate fi afectată de o gamă mult mai largă de factori, inclusiv de creşterea concentraţiei de drojdii sau bacterii din intestin, o dietă săracă în vitamine şi minerale şi excesul de antibiotice.

Dieta joacă un rol important. În tratarea afecțiunilor de tipul bolii Crohn sau a bolii celiace se rezolvă multe dintre simptomele asociate cu condiţia, dar în afara acestor afecţiuni, fără un diagnostic ferm, tratamentul oferit de medic este adesea influenţat de lipsa de probe. Pentru persoanele cu boala Crohn un regim alimentar lichid reduce inflamaţia intestinului şi îmbunătățește starea mucoasei.

La persoanele sensibile, glutenul poate determina celulele intestinale să elibereze zonulină, o proteină ce reglează permeabilitatea intestinului şi care poate provoca fisuri în mucoasa intestinală atunci când este secretată în exces. „Zonulina deschide spaţiile dintre celule, permiţând trecerea unor substanţe, în timp ce nu permite accesul bacteriilor şi toxinelor" afirmă Dr. Alessio Fasano, profesor de Pediatrie şi Fiziologie la Universitatea Şcolii de Medicină din Maryland şi director al Centrului Pediatric de Gastroenterologie şi Nutriţie la Universitatea Spitalului pentru Copii din Maryland.

Cerealele conţin, în plus, o serie de antinutrienţi, numiţi fitaţi şi lectine. Lectinele sunt un grup de glicoproteine care se leagă de particulele de glucide, hematii şi de celulele mucoasei intestinale şi au rolul de protecţie împotriva paraziţilor sau a altor invadatori ai plantei. În trupul uman, pe durata digestiei, lectinele vor fi atrase de zaharurile rezultate prin descompunerea macronutrienţilor, atacând zona respectivă de absorbţie din intestin şi producând inflamaţii. În cantităţi mici organismul se poate descurca cu prezenţa lectinei. Dar consumul frecvent al unor alimente care conţin lectină în concentraţie semnificativă produce efecte problematice. Astfel de alimente sunt grâul, grâul spelta, orezul, fasolea, lintea, cartofii şi soia. De asemenea, produsele modificate genetic precum şi cele hibride se pare că au un conţinut mai mare în lectine decât soiul original. Fermentarea sau încolţirea cerealelor elimină o parte din lectine, dar în caz de intestin permeabil ar trebui evitate toate cerealele, mai ales cele cu conţinut de gluten.

Laptele şi produsele lactate sunt o altă cauză pentru intestinul permeabil. Componenta proteică care acţionează împotriva mucoasei intestinale este cazeina. Procesul pasteurizării distruge enzimele din lapte şi face ca lactoza, zaharul din lapte să fie digerat foarte greu.

Zahărul este o altă cauză care menţine starea inflamatorie a intestinului şi deci sindromul de intestin iritabil. Sub acţiunea acestuia se dezvoltă drojdiile, candida şi alte bacterii dăunătoare care vor secreta la rândul lor toxine cu efecte distrugătoare asupra celulelor mucoasei intestinale.

În plus, consumul de alimente prelucrate, pline de conservanți, coloranţi și arome introduce cantități masive de substanțe chimice în organism, percepute ca toxice.

Problema cu sensibilităţile alimentare este că, cei mai mulți oameni încep să se preocupe de ele doar atunci când acestea se agravează. Ceea ce este frustrant, mai ales că la un moment dat acel aliment a putut fi consumat fără probleme.

Nu este important pentru sistemul imunitar dacă am consumat lactate sau grâu încolţit. Tot ce detectează este particula care nu a fost defalcată în mod corespunzător. Răspunsul sistemului imunitar poate declanşa tot felul de simptome, cum sunt migrenele, probleme ale pielii, dureri articulare și multe altele.

În cazul în care intestinul nostru este sănătos aceste particule nedigerate vor fi trimise în colon şi eliminate. Dar, dacă ne confruntăm cu permeabilitate intestinală particulele de alimente ajung în trup și creează intoleranţe. Şi de aici începe un cerc vicios în care se agravează durerea și inflamația.

Chiar şi în excesul de greutate, intestinul joacă un rol major. Acesta are un rol important în reglarea metabolismului și în arderea sau depozitarea grăsimilor. De asemenea, ultimele studii arată faptul că oamenii slabi au concentraţii de bacterii intestinale diferite faţă de persoanele supraponderale, unul din efectele tratării intestinului permeabil şi a inflamaţiei fiind acela de pierdere în greutate.

Un jurnal alimentar, alături de o descriere amănunţită a stării de fiecare zi ar putea aduce informaţii utile asupra intoleranţelor alimentare pe care le avem deja şi de care nu suntem conştienţi. Şi aici intră lactatele, soia, zahărul, cofeina şi glutenul, la care se mai pot adăuga nuci, seminţe, ouă, alcool, alergeni din produsele gata preparate cumpărate de la magazin.

Deficienţa de zinc este, de asemenea, critică pentru menţinerea unei mucoase intestinale puternice. Există studii care arată că suplimentarea cu zinc, atunci când acesta este deficitar poate îmbunătăţii vizibil integritatea mucoasă intestinală.
Medicamentele. În special antialgicele cu aspirină, acetaminofen sau ibuprofen, precum şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente de tip Motrin, Advil, steroizi, antibiotice, medicamente antiacide, irită mucoasa intestinală şi pot deteriora legăturile dintre celule, permițând unor substanțe să treacă în fluxul sanguin.

Stresul cronic conduce aproape întotdeauna la slăbirea sistemului imunitar. Somnul insuficient, lipsa măcar a unei zile de odihnă pe săptămână sau a unei ieşiri din rutină în mijlocul săptămânii, scade capacitatea noastră de a face faţă agenţilor patogeni. În consecinţă organismul va fi invadat de toxine mult mai repede, va crește inflamația intestinală generală care duce la creșterea permeabilității mucoasei intestinale.

Dr. Lee ne spune că „Problemele de sănătate cronice sunt de multe ori consecinţa stilului de viață, iar pentru asta nu avem pastile. Vorbim aici în primul rând despre modul în care trăim și modul în care mâncăm".

Alte cauze sunt infecţiile frecvente cu candida, paraziţii intestinali, salmonella, norovirusul și giardiaza, suprainfecţiile bacteriene, intoxicaţiile cu substanţe nocive din mediu, cum este mercurul, pesticidele și BPA din materiale plastice.

Anumite boli și tratamente pot deteriora mucoasa intestinului şi anume probleme renale cronice, boala celiacă, fibroza chistică, HIV / SIDA, medicamente imunosupresoare, care slăbesc sistemul imunitar, radioterapia la nivelul abdomenului, chimioterapia, intervenții chirurgicale laborioase.

De asemenea, conform Journal of Diabetes, există o strânsă legătură între sindromul de colon iritabil şi diabetul de tip 1.

Concluziile unui studiu publicat într-un jurnal medical norvegian pun în evidenţă faptul că sindromul de intestin permeabil „este implicat în debutul mai multor afecțiuni pediatrice acute și cronice, care sunt susceptibile de a avea originea în timpul copilariei" și anume: alergii, astm, eczeme şi psoriazis, boală inflamatorie intestinală, diabet zaharat de tip 1, artrită reumatoidă, boli autoimune, sindromul de răspuns inflamator sistemic (SIRS), autism.

Carmen Gheorghe

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Ce este permeabilitatea intestinală Ce este permeabilitatea intestinală

Condiția de „sindrom de intestin permeabil", a câștigat o mulțime de atenție în ultima vreme. Deşi despre „permeabilitate intestinală", s-a discutat în literatura medicală de peste 100 de ani, doar acum această tulburare…

Simptomele specifice sindromului de intestin permeabil Simptomele specifice sindromului de intestin permeabil

Variază la fiecare persoană în funcție de nivelul de deteriorare a țesuturilor. Lacunele din mucoasa intestinală sunt extinse de procesul inflamator. Atunci când sistemul imunitar atacă particulele care scapă în fluxul sanguin,…

Glosar de termeni