Simptomele specifice sindromului de intestin permeabil

Variază la fiecare persoană în funcție de nivelul de deteriorare a țesuturilor. Lacunele din mucoasa intestinală sunt extinse de procesul inflamator. Atunci când sistemul imunitar atacă particulele care scapă în fluxul sanguin, indiferent dacă acestea sunt toxice sau nu, limfocitele distrug şi din celulele sănătoase. Cu toate că celulele imunitare înregistrează fiecare infecție virală și bacterienă, totuşi la anumite particule inofensive, intră în luptă.

Multiplele sensibilități alimentare pot fi un semn că sistemul imunitar este în curs de a dezvolta anticorpi față de anumite alimente pe care le consumăm frecvent. Persoanele afectate de alergii la anumite alimente vor descoperi de cele mai multe ori că intestinul permeabil este de vină. Răspunsul alergic nu este întotdeauna evident ca în cazul erupţiilor cutanate, dar în timp conduc la majoritatea simptomelor pe care le vom descrie mai jos.

Deficienţele nutriţionale sau malabsorbţia apar ca rezultat al descompunerii necorespunzătoare a produselor alimentare în intestine şi de aici lipsa de vitamine și minerale. Atunci când aceste celulele intestinale sunt deteriorate, nu mai sunt în măsură să finalizeze funcția digestivă şi se poate ajunge la o epuizare nutritivă. Cea mai vizibilă este carenţa de vitamina B12, magneziu şi enzime necesare pentru digestia alimentelor. De unde şi recomandarea unor suplimente de multi-vitamine şi probiotice vii.

Diareea cronică sau constipaţia, refluxul acid şi durerile de la nivel abdominal sunt simptome de inflamație a pereților intestinali. Durerile de cap, ceaţa de pe creier, pierderile de memorie şi oboseala excesivă sunt tot un rezultat al inflamației țesuturilor și a intoxicării avansate. Suprainfecţia cu drojdii şi Candida determină, în plus, pofta necontrolată de zahăr şi carbohidraţi, gaze, balonare și anxietate.
Diareea și constipația par, în mod logic, a fi opuse. Legătura dintre ele este explicată prin problemele peretelui intestinal și de concentraţia microflorei intestinale. Aceasta din urmă este formată de bacterii și microrganisme care trăiesc în tractul digestiv.

Modificarea lor poate cauza probleme de tipul gaze, balonare, eructații, acid, diaree și constipație, dar şi dereglări hormonale şi probleme ale sistemului imunitar.

Cercetătorii din Ungaria au descoperit recent că o permeabilitate intestinală localizată la nivelul intestinului gros conduce către sindromul de colon iritabil și colită ulceroasă. Un alt studiu sugerează că, pentru pacienţii cu boala Crohn, simptomele de intestin iritabil sunt prezente în majoritatea cazurilor până la 20% şi la rudele aparent sănătoase din punct de vedere clinic, ceea ce sugerează o componentă genetică potențială. Suplimentarea cu zinc s-a dovedit a fi eficientă în aceste cazuri.

Permeabilitatea intestinală poate determina creşterea în greutate, pentru câteva motive posibile. Se pare că reducerea numărului de bacterii sănătoase din intestin, împreună cu creşterea permeabilităţii acestuia şi creşterea inflamației, face ca metabolismul glucidelor să fie copleşit din cauza scăderii funcției de insulină, de unde şi creșterea în greutate. Orice hidrați de carbon pe care organismul nu îi poate gestiona vor fi depuşi sub formă de grăsime în ficat, (cu pericol de insuficienţă hepatică), sau în sânge sub formă de colesterol. Celulele adipoase eliberează un hormon numit leptină, care poate duce la o perturbare a semnalelor prin care simţim foame și saţietate. Odată metabolismul glucidic perturbat putem fi flămânzi chiar și atunci când tocmai am mâncat.

Erupțiile cutanate sunt consecinţa faptului că sistemul imunitar deficitar încearcă să ducă un război mai mare decât puterile proprii. Acneea şi psoriazisul sunt semne că organismul încearcă să elimine toxinele prin perforațiile pielii, dar, de asemenea şi eczema şi chiar mirosul modificat al trupului pot constitui un simptom.

Oboseală cronică. Sunt persoane care nu experimentează dezechilibre digestive, dar se simt obosite mai mereu, prezintă dureri generalizate şi sunt pline de griji. Ori de câte ori trec prin mucoasa intestinală particule alimentare nedigerate, sistemul imunitar eliberează mesageri inflamatorii care conduc la oboseală, migrene, fibromialgie şi artrită. Permeabilitatea intestinală solicită şi glandele suprarenale, ceea ce duce în plus la epuizare.

La nivelul creierului, durerile de cap, migrenele, pierderile de memorie, confuzia şi împrăştierea mentală, anxietatea, depresia dar și tulburarea bipolară se pare că sunt manifestări legate de un intestin permeabil.

Tractul digestiv cuprinde a doua reţea de nervi ca mărime și comunică cu creierul. În 2014, Jocelyn J. și Kasper L.H. de la Colegiul Dartmouth din New Hampshire au publicat un studiu despre relația intestin-creier.

Se ştie deja că zahărul are efecte similare cocainei. Cu cât intestinul trimite o cantitate mai mare de zaharuri spre creier, cu atât se înteţesc semnalele creierului că vrea mai mult. Dr. Caroline Davis de la Universitatea York din Canada a derulat în 2014 un studiu, comparând efectele dependenţei nu doar de zahăr ci şi pentru aditivii alimentari și sare.

Glutenul și cazeina s-au dovedit nocive pentru creier, deoarece aceste proteine care se scurg prin intestin și apoi sunt recirculate și acționează la nivel cerebral se comportă similar cu un medicament opioid. Deci, în multe cazuri, dacă ne vindecăm intestinul, ne putem reda şi sănătatea creierului.

Sistem imunitar slăbit şi boală autoimună. Conform unui articol publicat în 2011 în revista de fiziologie Review, „cheia pentru înțelegerea modului în care o boală autoimună poate determina permebilitate intestinală este studierea proteinei cunoscute sub numele de Zonulin. Aceasta este singurul modulator fiziologic al joncțiunilor intercelulare. Ea este implicată în traficul de macromolecule și, prin urmare, în menţinerea răspunsului imun. În cazul în care echilibrul acestei proteine este dereglat, pot să apară reacţii autoimune intestinale și extraintestinale, inflamatorii și tulburări neoplazice".

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Maryland au descoperit că glutenul poate declanşa de cele mai multe ori această cascadă periculoasă, deoarece „activează Zonulin, indiferent de tendinţa genetică de autoimunitate, ceea ce duce la creșterea permeabilității intestinale la macromolecule".

Una din bolile autoimune, care afectează în mod direct etanşeitatea mucoasei intestinale este boala lui Hashimoto, cunoscută sub numele de „tiroidită cronică". Această tulburare conduce în principal la hipotiroidism, alterare a metabolismului, oboseală, depresie şi creștere în greutate.
Permeabilitatea intestinală poate însă declanşa şi artrita reumatoidă, boala celiacă, lupus, psoriazis, boli cu care societatea modernă se confruntă şi care la ora actuală au doar „tratamente de ameliorare" şi nu vindecare completă.

Dezechilibru hormonal la femei, de tipul sindromului premenstrual şi ovarul polichistic. Multe dintre femeile care trec printr-un dezechilibru hormonal nu sunt atente la simptome şi nu le pot asocia cu acest tip de dezechilibru. Creșterea în greutate, lipsa de energie și o stare de iritabilitate pot fi simptome ce preced menstruaţia. Munca susţinută a obişnuit atât de mult femeile cu oboseală, agitaţie, probleme digestive, probleme ale pielii, chiar căderea părului, încât puţine fac legătura între aceste semne şi problemele hormonale. Indiferent de vârstă, fluctuaţiile hormonale se petrec în fiecare lună, după un ritm bine stabilit, până când femeia ajunge la menopauză. Dacă anumite dezechilibre trec de la o lună la alta fără să fie remediate, când trupul femeii nu mai face faţă la solicitările existente, pot apare mai multe probleme.

Autismul. Potrivit unui studiu publicat în revista Neuro Endocrinologie Letters, intestinul permeabil a fost demonstrat că provoacă diverse tulburări neurocognitive. De exemplu, caracteristica de răspuns inflamator în hiperpermeabilitatea intestinală declanseaza eliberarea de citokine pro-inflamatorii şi alte substanţe chimice ce induc autismul. Un alt studiu publicat în revista Nutritional Neuroscience descrie „cercul vicios dintre deprecierea sistemului imunitar, permeabilitatea intestinală și compuși neurochimici".

Simptome de pediatrie. La copii, alergiile, deficienţele de vitamine şi minerale, digestia îngreunată, durerile de cap, probleme de comportament şi de focalizare pot fi simptome de intestin permeabil, deşi oricare dintre acestea pot avea cauze alternative.

În ultimii șaizeci de ani s-au derulat aproape 11.000 de studii de cercetare cu privire la permeabilitatea intestinală, inclusiv 35 de studii publicate în doar ultimul an. Totuşi, simptomele de intestin permeabil nu sunt însă unice. Ele sunt împărtășite şi de alte tulburări de sănătate. Iar testele de multe ori nu reușesc să descopere cauza definitivă a bolii. De aceea este important să se proiecteze un plan de tratament personalizat cu problemele fiecăruia.

Carmen Gheorghe

 

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Ce este permeabilitatea intestinală Ce este permeabilitatea intestinală

Condiția de „sindrom de intestin permeabil", a câștigat o mulțime de atenție în ultima vreme. Deşi despre „permeabilitate intestinală", s-a discutat în literatura medicală de peste 100 de ani, doar acum această tulburare…

Cauzele sindromului de intestin permeabil Cauzele sindromului de intestin permeabil

Deși este adevărat că anumite condiții și medicamente pot provoca o permeabilitate intestinală crescută, în prezent există puține dovezi pentru a susține teoria că un intestin poros este cauza directă a oricăror probleme semnificative,…

Glosar de termeni