Ce este permeabilitatea intestinală

Condiția de „sindrom de intestin permeabil", a câștigat o mulțime de atenție în ultima vreme. Deşi despre „permeabilitate intestinală", s-a discutat în literatura medicală de peste 100 de ani, doar acum această tulburare este discutată pe larg.

Părintele medicinei moderne Hipocrate a spus că toate bolile încep în intestin, iar studiile de cercetare din prezent au dovedit că este absolut corect.

Sindromul de intestin permeabil sau „permeabilitatea intestinală" este o afecţiune cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni, fără ca măcar să fie conştienţi de aceasta. Practic, mucoasa intestinului subțire se deteriorează, permiţând trecerea în fluxul sanguin a particulelor alimentare nedigerate, a unor substanţe toxice și a bacteriilor. Într-o primă fază slăbesc joncţiunile dintre intestine, ca mai apoi aceste fisuri să se înmulţească.

Dr. Robynne Chutkan, profesor asistent la Universitea Medicală din Georgetown afirmă despre această afecţiune că „este probabil să apară ca fiind una dintre cele mai importante concepte medicale ale timpului nostru". Dar nu este o părere generală. Dr. Donald Kirby, gastroenterolog, director al Centrului de nutriţie umană de la Clinica Medicală din Cleveland se referă la intestinul permeabil ca la „un mister medical, o zonă gri pentru medici".

Intestinul, deşi este cel mai mare organ al sistemul nostru imunitar este încă prea puţin studiat, iar faptul că sindromul de intestin permeabil nu este studiat ca şi diagnostic în facultatea de medicină contribuie la confuzie.

„Există puține dovezi care să susțină această teorie și nicio dovadă că tratamentele cu suplimente nutritive şi o dietă fără gluten au efect benefic pentru sindromul intestinului permeabil", ne spune Dr. Linda A. Lee, gastroenterolog şi director al secţiei de Medicină Integrativă şi boli ale aparatului digestiv din Centrul John Hopkins. Ea continuă: „Nu știm foarte mult, iar în lipsa unor dovezi, nu cunoaştem terapiile ce se pot adresa direct".

În lumea medicală, în cazul în care nu s-au elaborat criterii de diagnostic standard pentru o boală, nu există nici tratamente specifice. Pentru simptomele de intestin permeabil trebuie creat un diagnostic, iar dacă nu există modele dovedite de tratament, atunci medicii aleg să meargă pe o cale sigură şi să prescrie medicamente ce tratează simptomele şi nu afecţinea în sine.

Dr. Lee mai afirmă că „nu toţi medicii fac efortul de a ajunge la rădăcina problemei și asta e ceea ce trimite frecvent pacienţii la practicienii de terapii alternative".

Mucoasa intestinală este primul mecanism de apărare pentru sistemul nostru imunitar. La vârfurile celulelor intestinale sunt microvili ce absorb nutrienţii digeraţi în mod corespunzător și îi transportă prin intermediul celulelor epiteliale în fluxul sanguin. Fiecare microvil conţine enzime ce continuă digestia începută de salivă, stomac şi pancreas, în acelaşi timp introducând în interior nutrienţi ce pot fi absorbiţi de sânge. În timpul procesului normal de digestie, datorită sistemului imun format la nivelul mucoasei, organismul tolerează flora bacteriană sau se protejează de agenţii patogeni.

Intestinul nostru este permeabil în mod natural la molecule foarte mici. De fapt, reglarea permeabilității intestinale este una dintre funcțiile de bază ale celulelor care căptușesc peretele intestinal. Atunci când intestinul devine permeabil, microvilii din celule se deteriorează şi nu mai produc enzimele necesare pentru buna digestie. Ca rezultat, organismul nu poate absorbi substanțele nutritive esențiale, are loc un dezechilibru hormonal, iar sistemul imunitar este slăbit.

Prima reacție a trupului este să lupte împotriva elementelor străine din sânge. Mai întâi intră în acţiune ficatul pentru a ecrana toate particulele de care mucoasa intestinală trebuia să aibă grijă. În cele mai multe cazuri este însă depăşit de fluxul constant de deșeuri din sânge, de toate toxinele, moleculele alimentare nedigerate, drojdii și alți agenți patogeni.

Al doilea sistem care intră în acţiune este sistemul imunitar. Dacă organismul nu poate ține pasul cu sarcina de îndepărtare a intruşilor, majoritatea acestor corpuri străine se absorb în țesuturi, inflamându-le.

Inflamaţia este un răspuns imun și provoacă stres în sistemul nostru. Este un mecanism de auto-protecție a trupului, scopul fiind acela de a elimina stimulii nocivi și de a începe procesul de vindecare. „Într-o situație sănătoasă, inflamația servește ca un bun prieten pentru trup", spune Mansour Mohamadzadeh, PhD, director al Centrului pentru Inflamația Mucoaselor şi Imunologie de la Universitatea din Florida. „Dar dacă celulele imune încep să reacţioneze exagerat, inflamaţia poate fi îndreptată total împotriva noastră".

Cu cât deversarea de toxine creşte, cu atât filtrarea sângelui, lupta împotriva bacteriilor, calmarea zonelor inflamate ale trupului şi reglarea intestinală încep să fie ignorate. Cu timpul trupul va începe să producă anticorpi pentru a lupta în special împotriva proteinelor nedigerate, din lactate, nuci, cereale sau ouă. O altă clasă de toxine care pot declanşa răspunsuri imune sunt fenolii și glicerina din produsele alimentare. Aceeaşi reacție de ceață la nivelul creierului, migrene, dureri de gât și acumulare de mucus, caracteristică intoleranţei la lapte apare şi la consumul de alimente bogate în fenoli, cum este sucul de roșii din comerţ.

„Multe dintre celule sistemului imunitar sunt grupate în jurul intestinelor. De cele mai multe ori, aceste celule ale sistemului imunitar ignoră trilioanele de bacterii sănătoase care trăiesc în intestin. Dar, pentru unii oameni, toleranța pare a fi ruptă, iar celulele lor imunitare încep să reacţioneze la bacterii, creând inflamație cronică." afirmă Timothy Denning, PhD, profesor asociat şi cercetător în immunologie la Universitatea de stat din Georgia.

Sensibilitatea crescută la un număr mare de alimente creşte probabilitatea unui intestin permeabil. Orice macronutrient nedigerat care ajunge în fluxul de sânge este considerat toxină, iar sistemul imunitar va dezvolta reacţii la fiecare tip de particulă, ceea ce duce la intoleranţe alimentare.

Susținătorii acestei afecţiuni susțin că inflamaţia generalizată conduce la o gamă largă de tulburări şi anume, alergii alimentare, balonare, gaze, crampe, dureri generalizate, migrene, oboseală cronică, colon iritabil, eczeme, artrită reumatoidă, dar şi scleroză multiplă, lupus şi autism.

Seth Kalichman, bazându-se pe opinia unor cercetători, a scris în 2009, că trecerea proteinelor în sânge datorită permeabilităţi intestinale ar fi cauza autismului. Această opinie are din ce în ce mai mulţi adepţi în rândul persoanelor interesate, dar nu există dovezi clare în acest sens. De fapt, există prea puține dovezi care să susțină ipoteza că sindromul intestinului permeabil cauzează în mod direct întreaga gamă de boli, deşi 2016 a fost un a bogat în studii, seminarii şi conferinţe pe această temă.

Stephen Barrett a descris "sindromul intestinului permeabil" ca un „moft", ca pe o oportunitate de a promova o serie de remedii alternative de sănătate, inclusiv diete, preparate pe bază de plante și suplimente alimentare. Totuşi simptomele există şi sunt greu de explicat în ansamblul lor.

Carmen Gheorghe

 

 

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Cauzele sindromului de intestin permeabil Cauzele sindromului de intestin permeabil

Deși este adevărat că anumite condiții și medicamente pot provoca o permeabilitate intestinală crescută, în prezent există puține dovezi pentru a susține teoria că un intestin poros este cauza directă a oricăror probleme semnificative,…

Simptomele specifice sindromului de intestin permeabil Simptomele specifice sindromului de intestin permeabil

Variază la fiecare persoană în funcție de nivelul de deteriorare a țesuturilor. Lacunele din mucoasa intestinală sunt extinse de procesul inflamator. Atunci când sistemul imunitar atacă particulele care scapă în fluxul sanguin,…

Glosar de termeni