Singur cu Dumnezeu

Experiența izolării voluntare din societate se dovedește, la sfârșitul secolului XX, a fi o veritabilă modalitate de autocunoaștere

“Cu toții ne dorim uneori să ne retragem, chiar și pentru o scurtă perioadă, în singurătate, într-o peșteră din munți. Dar de fiecare dată când intrăm în starea de meditație, noi devenim peștera și muntele.” - Taisen Deshimaru 

„Când întrebăm un înțelept ce este Divinitatea, acesta răspunde prin tăcere, căci numai tăcerea poate exprima esența Divinității. Nu-l putem cunoaște pe Dumnezeu vorbind sau ascultând păreri despre El, dar Îl vom cunoaște încercând să pătrundem profund în noi înșine, pentru a atinge această regiune care este chiar aceea a tăcerii.

Ființa umană este înzestrată cu 7 centri subtili de forță, numiți în tradiția hindusă chakre sau lotuși, cu ajutorul cărora ea are posibilitatea să intre în legătură cu lumile spirituale. Dar acești centri nu se pot activa și nu pot funcționa în mijlocul agitației, al gălăgiei provocate de viața zilnică. Atunci, pentru a scăpa de solicitările și de agresiunile lumii exterioare, unele ființe s-au retras în deșert sau în păduri. Ele s-au numit ermiți, pust-nici, înțelepți.” Pornind de la aceste idei, pe care le-am citit în cartea „Calea Tăcerii” a filosofului Omraam Mikhael Aivanhov, mi-am propus ca, timp de șase luni (septembrie 1998-martie 1999), să mă retrag în munți, cu scopul de a observa în propria mea ființă efectele solitudinii în plan fizic, psihic, mental și spiritual. 

Astfel începe scrisoarea lui Emil Oancea, antropolog din Cluj, care ne relatează o experiență de izolare voluntară.

Solitudinea este un mijloc de a evolua din punct de vedere psihic, mental și spiritual utilizat în diferite contexte culturale, geografice, politice, temporale și religioase. Adeseori a fost rea-lizată o legătură între practica spirituală și expansiunea câmpului con-științei. Procese ca: revelații, intuiții, realizări, creativitate sunt puse în legătură cu solitudinea. 

Libertatea de a alege
“Nu voi prezenta decât concluziile la care am ajuns în urma experienței mele. Fiecare experiență este unică, la fel ca și fiecare situație sau ființă. De aceea, nu se pot defini “legi” ale acestei experiențe, ci doar se pot stabili câteva repere și ipoteze de lucru. Experimentând efectele izolării asupra propriei ființe, câmpul de investigație devine foarte vast, acest câmp fiind conștiința însăși. Cel care realizează atunci această experiență se află în fața unei întrebări fundamentale: care sunt limitele conștiinței?

Efectele izolării la voință sunt foarte diferite de cele ale izolării forțate (în închisoare sau datorită unui naufra-giu). Limitele pe care ni le autoimpunem, nu le mai percepem ca pe o constrângere: ele sunt expresia libertății noastre de a alege. Un mare înțelept al Indiei, Sri Ramakrishna, spunea că, retrăgându-se din lume, el nu a renunțat la nimic. De fapt, cei care trăiesc în iureșul vieții sociale, au renunțat la cunoașterea esenței lor profunde, la întâlnirea cu Dumnezeu. 

Muntele este un loc privilegiat: altitudinea și luminozitatea reprezintă factori care exercită influențe benefice asupra ființei. Munții sunt alcătuiți din roci în compoziția cărora intră și cristale de cuarț. Este interesant de remarcat că, pentru a se realiza transmiterea informațiilor în cazul aparatelor de radio și a televizoarelor, se folosesc cristale de cuarț.

În timpul perioadei de retragere am înțeles acest adevăr și pot spune că l-am trăit în propria mea ființă. Dacă la început mă gândeam destul de mult la cei de acasă, la prieteni și la cunoscuți, treptat aceste gânduri au fost înlocuite de o stare de liniște globală. Simțeam că nu sunt singur, că întregul univers este cu mine și mă ocrotește. Comunicam în mod subtil cu fiecare părticică de univers, cu frunzele, cu iarba, micile animale și gâzele îmi deveniseră familiare.“


Izolare și comunicare 
"Autoizolarea reprezintă factorul declanșator și cadrul în care omul învață să comunice cu propriul subconștient. În pofida tuturor așteptărilor, izolarea nu marchează o scindare; ea permite anularea barierelor dintre conștient și subconștient și deci accesul spontan la amintirile din copilărie, la resursele individuale cum ar fi creativitatea, în nu contează ce domeniu. De multe ori, marii artiști, gânditori sau filosofi se retrag în singurătate pentru a primi inspirația ce îi conduce apoi la materializarea operelor lor.

Solitudinea este un context care favorizează priza de conștiință asupra realității precum și reintegrarea în armonia primordială. Ea ne revelează legăturile ce există între toate ființele, între om și univers. Aceste legături reprezintă canalele de comunicare liberă între noi. Atunci când aceste căi de comunicare sunt deschise și gândurile pot circula liber între conștient și subconștient, omul are acces la informații altfel inaccesibile. Una dintre concluziile importante la care am ajuns în urma acestei experiențe, este că ființa umană primește neîncetat informații utile și necesare pe care le poate apoi valorifica, în măsura în care este receptivă față de aceste aspecte.  

În concluzie, pot afirma că izolarea constituie o veritabilă experiență terapeutică – o experiență de vindecare spirituală. De asemenea, retragerea în singurătate permite revitalizarea ființei și creșterea receptivității ei față de aspectele benefice ale manifestării.”

Revista Misterelor nr. 34/2001

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul

Mai mult decât o simplă reprezentare matema­tică, Tetraktys-ul este un simbol metafizic ce ascunde esența principiilor lumii manifestate, armonia cosmică, ideea ascensiunii către Divin și misterele lumii spirituale. În filosofia…

Creații holografice din subconștientul colectiv Creații holografice din subconștientul colectiv

A separa adevărata experiență mistică de propriile imagini mentale nu este întotdeauna un lucru ușor. Cu ajutorul discernământului spiritual, putem însă ajunge la comuniunea cu forme superioare de conștiință.   ­Mesaje…

Glosar de termeni