Aventura conștiinței

Înțeleptul se străduiește permanent să-și apropie marile valori universal valabile, divine, care au fost revelate de activitatea spirituală a întregii omeniri, în decursul evoluției acesteia, timp de milenii (binele divin, adevărul ultim, frumusețea perfectă, puritatea sufletească, dragostea, respectul pentru sine și pentru oameni, iubirea necondiționată și credința de nezdruncinat în Dumnezeu). El înțelege, la unison cu voința divină, să aducă o contribuție efectivă, în măsura propriilor sale puteri, extraordinar de mari față de cele ale unui om obișnuit, la evoluția spirituală și morală a omenirii prin acțiuni, opere sau învățături împărtășite celorlalți oameni; el își construiește viața treptat, punându-și mai mereu experiența sa bogată de viață și rodul meditațiilor sale profunde în acord cu învățăturile și revelațiile primite atât de la Dumnezeu, cât și de la ceilalți oameni. Înțeleptul este ca un copil, în fiecare moment primitor de noi învățăminte de la toți și toate care îl înconjoară, fiind gata oricând să se corecteze pe sine în caz de greșeală; el unește statornicia deplină a unei poziții spirituale și morale cu receptivitatea la noi valori autentice, divine; el își cunoaște plin de detașare adevărata poziție față de sine și față de ceilalți, ferindu-se totdeauna de orgoliu sau de o teatrală umilință. 

 

Viața și căutările spirituale ale marilor maeștri pot fi pentru noi toți un minunat exemplu, o sursă de putere interioară și de inspirație. Urmându-i în această aventură interioară, „a conștiinței și a bucuriei”, fiecare dintre noi putem deveni o fereastră prin care Lumina strălucitoare a divinității să se reverse în această lume

 

Ramana Maharishi „Când am ajuns la peșteră, m-am așezat la picioarele sale fără să spun nimic. Am stat astfel lângă el timp îndelungat și am simțit extraordinar de clar cum mă cuprinde o liniște cu adevărat divină. M-am uitat în ochii maestrului o jumătate de oră și ei nu și-au schimbat expresia adâncă de contemplare. Am înțeles atunci că trupul său este templul sfânt în care se manifestă prezența divi­nă. Experiența spirituală pe care am avut-o este de nedes­cris. Lucrul cel mai mișcător era vederea numărului mare de copii mici, până la șapte ani, care urcau ei singuri pe munte până la maestru și se așezau lângă el, chiar dacă el nu le adresa zile în șir nici o privire. Ei nu se jucau, ci stăteau cuminți într-o stare de perfectă mulțumire.”

(Humphereys, unul dintre primii discipoli occidentali ai lui Ramana Maharishi) 

 

„Un înțelept plânge cu cel care plânge, râde cu cel care râde, se joacă cu cel care se joacă și cântă cu cel care cântă, devenind cântecul însuși. Prezența sa este precum o oglindă extrem de pură. Ea reflectă imaginea noastră, așa cum suntem. Noi suntem cei care ne jucăm rolurile în această viață. El este oglinda sau scena pe care se desfășoară spectacolul; cum ar putea fi ea reflectată? Nimic nu o poate atinge, ea fiind numai un suport.”   (Ramana Maharishi)

„În lume există mulți oameni măreți. Priviți-i ca și cum ar fi propriul vostru maestru. Cel în care veți avea totală încredere este maestrul vostru.” (Ramana Maharishi)

 

Babaji

Babaji 

„Stăteam plângând la picioarele divinului meu maestru, iar el, cu o voce vibrând de dragoste cerească, îmi spunea: Am așteptat mult, mai mult de 30 de ani, ca tu să te reîntorci la mine. Te pierdusem; tu dispărusei în sânul valurilor tumultoase ale existenței terestre. Bagheta magică a destinului tău te-a atins și tu ai dispărut. Eu te-am urmat pe valurile luminoase ale oceanului astral unde plutesc îngerii glorioși. Prin lumină, dar și prin întuneric, prin furtuni, eu te-am urmat pretutindeni așa cum o mamă își veghează copilul. Ochii mei erau fixați asupra ta încă de când erai în pântecele mamei tale. Cu răbdare, lună de lună, an de an, te-am vegheat așteptând ziua fericită când vei fi din nou alături de mine.” (Lahiri Mahasaya (1828-1895) povestește întâlnirea cu maestrul său, Babaji) 

 

 

 

aurobindo

Sri Aurobindo (1872-1950)

Cei care l-au cunoscut spuneau că ceea ce era extraordinar în prezența lui era liniștea pe care o emana – desigur impresiona și prin privirea lui extraordinar de luminoasă și prin iubirea în care îi învăluia pe cei din jur – dar în primul rând era impresionantă această liniște copleșitoare pe care o simțeai în prezența lui.    

„Dacă Pământul cere și Supremul răspunde, clipa realizării poate fi chiar aceasta.”  (Sri Aurobindo)


Ma Ananda Moyi

Ma Ananda Moyi (1896-1982)

„Pot să vă spun că ceea ce sunt acum am fost întotdeauna, încă de la prima mea naștere. Un simplu voal separă omul obișnuit de propriul său Sine și acest voal se „uzează” progresiv printr-o practică spirituală sinceră și constantă. Dar în acest moment nu mai există nici un voal.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chardin

Teilhard de Chardin (1881-1955) 

Da, Doamne, cred: și cred din ce în ce mai puternic, pentru că nu este doar o încercare de a mă consola, ci de a mă desăvârși; tu ești la originea impulsului și la sfârșitul acestui drum, pe care toată viața mea nu pot decât să îl urmez. Și tu ești cel care însuflețești pentru mine, cu omniprezența ta, miriada de influențe cărora mă supun permanent. În viața care izvorăște din mine și în materia care mă susține găsesc mai mult decât darurile tale. Te        găsesc pe tine însuți care mă faci să particip la existența ta. O, Doamne, a cărui chemare precede prima noastră mișcare, dăruiește-mi aspirația de a exista – pentru ca, prin acea sete divină care este darul tău, accesul la marile ape să se deschidă în mine. Nu mă lipsi de setea divină de viață, acea energie primordială. Și tu, a cărui înțelepciune iubitoare îmi dă formă din toate formele și întâmplările lumii, ajută-mă să schițez un gest a cărui putere deplină îmi va fi revelată în prezența forțelor degenerării și ale morții; ajută-mă să pot să cred, să cred cu înflăcărare și mai presus de orice, în prezența ta activă.”  (Teilhard de Chardin, Imnul Universului)

 

 

Padre Pio

Padre Pio (1887-1968)  

„O! Cât de suavă a fost întâlnirea cu paradisul, ca și acel loc, în acea dimineață, când am primit grația prezenței și a cuvintelor lui Iisus. A fost de o asemenea suavitate, încât oricât de mult aș dori să relatez tot, nu aș putea. Există lucruri care nu pot fi traduse într-un limbaj uman fără riscul de a se pierde semnificația lor profundă și celestă. Inima lui Iisus și a mea s-au contopit: nu mai sunt două inimi care bat, ci una singură. A mea a dispărut așa cum se pierde un strop de apă în mare.”  

 

 

 

 

 

 

Muktananda

Swami Muktananda 

„Suntem milioane și milioane de ființe, stând în picioare pe țărmul oceanului Conștiinței, încercând să-l strângem în cochilia unui melc. Fiecare își pierde timpul privind la cochiliile celorlalți, comparându-le, acestea fiind unicul lor subiect de conversație. Evident, fiecare își dorește o cochilie mai mare decât cea a vecinului. Ar trebui să fie cu toții capabili să înțeleagă că aceste cochilii nu vor putea niciodată să cuprindă întregul ocean care este Dumnezeu. Dacă ne-am arunca micuțele cochilii în ocean, dacă ne-am putea topi ego-urile în beatitudinea divină, am înceta în sfârșit să mai suferim și să ne mai lamentăm.”  

 

 

 

 

 

 

Paramahansa Yogananda

Paramahansa Yogananda (1895-1952)

 „Cum să-l iubești pe Dumnezeu? Iubește-l așa cum un sărac iubește banii, așa cum un înecat tânjește după o gură de aer, așa cum o ființă rătăcită în deșert tânjește după o cană cu apă. Iubește-l cu înflăcărarea primei iubiri a tuturor îndrăgostiților.”  

„Contopirea cu Ființa Preaiubită Cosmică este cea mai minu­nată experiență posibilă. Este vis în vis, bucurie în bucurie, un milion de divine iubiri într-una singură ce-ți vor topi inima. În orice punct din spațiu te-ai afla, vei primi dragostea Sa, strălucind cu intensitatea a milioane de sori. De fiecare dată când vei gândi că ai epuizat dragostea Lui, vei simți cum un val infinit te cuprinde și te topește în fericire. Acesta este extazul divin!”  

(Paramahansa Yogananda)

 

 

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Puterea gândirii pozitive Puterea gândirii pozitive

“Unii oameni văd lucrurile așa cum sunt și se întreabă neputincioși: De ce?. Eu visez la lucruri care n-au fost niciodată și spun: De ce nu?.”   -  George Bernard Shaw Orice gând se manifestă printr-un conținut…

Patrunderea în supramental Patrunderea în supramental

Lumea în care trăim este un imperiu al simțurilor, în care esența divină a sufletului  nostru, adevăratul Sine, a fost dată uitării de majoritatea oamenilor. Suntem precum niște actori aflați pe marea scenă a vieții, care…

Glosar de termeni