Creații holografice din subconștientul colectiv

A separa adevărata experiență mistică de propriile imagini mentale nu este întotdeauna un lucru ușor. Cu ajutorul discernământului spiritual, putem însă ajunge la comuniunea cu forme superioare de conștiință.

 

­Mesaje de la o entitate în vârstă de 35.000 de ani
Ecranul televizorului arată imaginea sălii de spectacole a unui hotel elegant din California. O celebră femeie medium este așezată într-un fotoliu. Este îmbrăcată într-o rochie albă și lungă și își mișcă grațios mâinile în timp ce vorbește. Se află în mod evident într-un fel de transă, în vreme ce răspunde la întrebările audienței, mulți spectatori fiind celebrități holly­woodiene. Ea coboară în mijlocul publicului și vorbește cu oameni pe care îi alege la întâmplare, le dă sfaturi, le spune glume. În starea de transă, femeia pretinde că se află în contact cu un spirit foarte bătrân care îi oferă toate răspunsurile și informațiile care i se cer. 

În întreaga lume, acest gen de emisiuni a devenit un fenomen foarte cunoscut. Există multe persoane care au devenit celebre și bogate datorită capacităților lor mediumice. Ele susțin că vorbesc în numele unor spirite lipsite de corp fizic – oameni obișnuiți sau înțelepți de pe pământ sau de pe alte planete. Unii mediumi, care discută atât de simplu și natural cu îngeri, înțelepți, ființe de pe altă planetă și mari maeștri spirituali, sunt acuzați de șarlatanie.

Pentru omul obișnuit, este foarte dificil să facă diferența între adevă­ratele experiențe mistice de comuniune cu entități superioare și contactul cu entități inferioare sau chiar imaginare. Un grup de fizicieni, sociologi și psihologi au realizat un studiu amănunțit al experiențelor femeii medium despre care am vorbit. Ea susține că primește mesajele de la o entitate în vârstă de 35.000 de ani.

Prin biofeedback și o serie de teste psihologice, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeia nu falsifica nici una dintre experiențele sale și că într-adevăr ceva „neobișnuit” își făcea apariția în momentul în care ea intra în transă. Dar când a fost necesar să se specifice de unde provine acest „altceva”, părerile au fost împărțite. Unii considerau că entitatea există cu adevărat într-o altă lume, alții – că este o plăsmuire a imaginației sau o manifestare a conștiinței superioare a mediu­mului.

Mintea umană poate crea imagini holografice
Unul dintre cele mai interesante puncte de vedere susține că aceste apariții, viziuni sau voci sunt creații holografice ce provin din subconștientul colectiv. Fizicianul David Bohm și neurofiziologul Karl Pribram au emis teoria conform căreia întregul univers este o gigantică hologramă, genul de imagine creată, cel puțin în parte, de mintea umană. Este adevărat, doar în parte de mintea umană, deoarece Mintea Divină este cea care a creat universul, iar mintea umană interpretează și experimentează ceea ce Mintea Divină a creat. Astfel, s-a ajuns la concluzia că viziunile sau vocile sunt de două feluri: proiecții psihice individuale sau o reacție, un răspuns al mentalului individual la creația Inteligenței Divine. 

Michael Talbot, cel care a popularizat termenul de „univers holografic”, subliniază că, în prezent, mulți cercetători consideră miraculoasele apariții ale Fecioarei Maria a fi, de fapt, proiecții holografice create de credințele colective ale oamenilor. Aceste creații ectoplasmice sunt reale și pot fi chiar fotografiate. De asemenea, mulți oameni de știință consideră în prezent că o mare parte din fenomenele OZN sunt creații holografice ale minții subconștiente. Carl Gustav Jung susținea că extra­tereștrii sunt, de fapt, spiriduși și dra­goni deghizați într-o versiune modernă. Dacă mintea umană poate crea astfel de viziuni holografice în spațiul exterior, trebuie de asemenea ca ea să fie capabilă să le creeze și în spațiul interior, în minte, și apoi să comunice cu ele ca și cum ar proveni de altundeva sau de la altcineva. Astfel, multe experiențe mediumice au putut fi explicate ca fiind viziuni holografice create de mintea umană.

 

Ectoplasma este realizarea materializată pe care o ia fluidul psihic. În general, el iese din gura mediumului în stare de transă. Poate fi văzută sub diferite forme: vapori mai mult sau mai puțin denși, fire fine sau “măști” umane care par din hârtie boțită sau din cârpă. “Corpul mediumului – scrie Gustav Greley – degajă o substanță mai întâi amorfă apoi polimorfă. Experiențele la care a participat mediumul Keith Rhinehart în 1958, care au fost efectuate de savanți japonezi, au stabilit că este compusă din celule umane și dintr-o materie încă neidentificată.

 

Experiența mistică este independentă de subconștient 
Dincolo de aceasta, există și experiențe mistice reale, apariții sau  viziuni ale sfinților, ale lui Iisus, ale Fecioarei Maria, care depășesc pragul simplelor proiecții holografice explicate prin credința existentă la nivel de subconștient colectiv. Aceste viziuni apar ca o Grație a Divinității. Faptul că ele au fost trăite și apoi împărtășite altor oameni de către indivizi de credințe diferite sau chiar de către necredincioși arată faptul că ele reprezintă mai mult decât simple creații holografice și sunt o realitate. 

 

Comuniunea cu Mintea Divină
Cu toții comunicăm, mai mult sau mai puțin conștient, cu Mintea Divină. Dar atunci când dorim să redăm aceste experiențe sau viziuni, majoritatea rămânem fără cuvinte sau le descriem ca și cum s-ar fi produs un monolog, o revelație interioară, iar vocea care vorbește este a noastră, nu a unei ființe sau inteligențe superioare. Cei mai mulți dintre noi nu vorbim în numele rudelor decedate, al Arhanghelului Mihail, al lui Brahma sau al lui Dumnezeu. Ne asumăm întreaga responsabilitate a afirmațiilor noastre și ne interpretăm viziunile precum ne interpretăm visele. 

Mintea noastră, cu excepția stării de extaz, se află într-o continuă stare de dualitate, un sentiment clar al diferențierii între “subiect” și “obiect”, între “eu” și “non-eu”. Prin urmare, atunci când mintea aude sau vede ceva ce pare a fi pătruns în spațiul său interior, acel ceva este considerat a aparține unei surse exterioare, ceva “diferit de eu”. 

Discernământul spiritual arată calea către supraconștiință
Scriitorul Paul Brunton afirma că “misticul este prea apropiat de experiența sa, prea pătruns de minune pentru a observa cât de mult contribuie el, ca om, cu un element pur, adevărat sau chiar fictiv la această minune sau pentru a înțelege că minunea este însuși actul meditației… Aurul inspirator se ascunde într-o fantezie creată de dorințele și emoțiile sale, de ceea ce el dorește cu putere.”

Astfel, numeroase experiențe de contactare a entităților subtile sunt cauzate de imagini mentale extrase din subconștientul colectiv și reflectate la nivel conștient – chiar și atunci când viziunile sunt percepute ca ceva exterior. 

A tânji după tentațiile acestor manifestări psihice – fie ele voci, imagini, viziuni – nu reprezintă scopul meditației yoghine. Un yoghin va urmări să depășească acest nivel cu ajutorul discernământului și al detașării pentru a atinge nivelul superior al supraconștiinței. 

Interesul pe care îl manifestă publicul, în special cel american, pentru emisiunile TV despre comunicarea cu ființe din alte lumi, confirmă dificultatea pe care o au majoritatea oamenilor în dezvoltarea ca-lităților spirituale. Este mai ușor să avem experiențe psihice, care nu necesită un efort individual, decât să urmăm sfatul maeștrilor spirituali autentici, pentru a ne amplifica detașarea, umilința, iubirea.

 

Întregul univers este Conștiință Divină
Scopul tuturor căilor spirituale autentice este de a stabili o relație personală între noi și Conștiința Cosmică sau Dumnezeu. Deoarece întregul univers este Conștiință, nu există nimic altceva în afara acestei Conștiințe. În consecință, toate lucrurile se află în legătură unele cu altele, toate fiind o mică parte din această Conștiință, chiar viziunile sau vocile – deoarece totul este o manifestare a Conștiinței Ultime. Această comuniune cu forme superioare de conștiință devine astfel o modalitate de identificare cu Sinele nostru profund și adevărat, spre deosebire de cazul experiențelor mediumice care ne conduc, cel mult, la stabilirea unei relații duale cu entități subtile. Pentru că, în final, nu există nimic diferit de adevărata noastră natură – nimic nu este diferit de propriul nostru Sine iluminat. 

Sundar SinghToate credințele au sfinții, misticii și vizionarii lor. Un creștin poate avea o viziune a Fecioarei Maria sau a lui Iisus, un musulman poate intra în comuniune cu profetul Mohammed; fiecare dintre ei va urmări apoi să exprime într-un limbaj accesibil revelațiile avute. Există însă oameni care au viziuni ale sfinților unor alte credințe. Un astfel de om este sfântul creștin indian Sundar Singh. Căutarea sa spirituală a început încă de la vârsta de 14 ani. La 15 ani, ca urmare a presiunilor exercitate de misionarii cultelor aflate la putere în India acelor vremuri, Sundar s-a răzvrătit împotriva religiei aduse de Occident. Vrând să-și arate public ostilitatea, a aruncat cu pietre în preoții creștini și a ars Biblia în public. La trei zile după aceasta, Sundar a primit semnul divin pe care îl căutase cu atâta ardoare. După ce s-a rugat toată noaptea, conform tradiției în care fusese crescut, a avut o viziune. În mod surprinzător însă, în aceasta nu i s-a arătat o divinitate din panteonul hindus, ci chiar Iisus Christos, care i-a vorbit în hindi: „Cât mai ai de gând să mă oropsești? Am venit să te salvez! Te rogi de atâta timp lui Dumnezeu ca să afli adevărata cale. Iat-o!” Căutarea lui Sundar Singh luase sfârșit; nimeni nu a fost mai uluit ca el de faptul că aceasta se încheiase cu o revelație venită din partea „Dumnezeului creștin”.

text de Elena Godeanu
Revista Misterelor nr. 35/2001

 

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Singur cu Dumnezeu Singur cu Dumnezeu

Experiența izolării voluntare din societate se dovedește, la sfârșitul secolului XX, a fi o veritabilă modalitate de autocunoaștere “Cu toții ne dorim uneori să ne retragem, chiar și pentru o scurtă perioadă, în singurătate,…

Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul

Mai mult decât o simplă reprezentare matema­tică, Tetraktys-ul este un simbol metafizic ce ascunde esența principiilor lumii manifestate, armonia cosmică, ideea ascensiunii către Divin și misterele lumii spirituale. În filosofia…

Glosar de termeni