Din lumea oamenilor în universul zeilor

„Nu e moartă lumea zeilor, ci sunt moarte sufletele voastre” - J.W. Goethe

Cele 5 simțuri fizice (mirosul, gustul, văzul, pipăitul și auzul) ne permit să percepem realitatea lumii fizice înconjurătoare și să interacționăm cu ea. Parapsihologii însă și-au extins cercetările dincolo de granițele frecvențelor perceptibile în mod obișnuit. În fața lor și-au deschis porțile lumi noi: eterică, astrală, mentală și cauzală. Vom prezenta în cele ce urmează o clasificare a stărilor de conștiință ce fac trecerea între lumea fizică și celelalte lumi subtile.

Simțurile fizice constituie pentru ființa umană instrumente cu ajutorul cărora ea poate percepe influențele lumii fizice asupra sa. Cei care au aceste simțuri bine dezvoltate sunt numiți „oameni normali”, în contextul socio-psihologic actual. Pe de altă parte, cei care prezintă deficiențe senzoriale au fost categorisiți drept persoane cu handicap, pentru că nu au aceeași capacitate de a percepe și de a opera în lumea reală precum o persoană mediu dezvoltată.

În învățătura orientală sunt cunoscuți șapte centri energetici ai corpului subtil al ființei umane. Acești centri fundamentali acumulează, transformă și redistribuie energia subtilă, modulată, care îi traversează. Chakra-ele sunt puncte-focar de întâlnire și interferență a lumii fizice cu psihicul, mentalul și cauzalul. Deși chakra-ele influențează în mod cert glandele endocrine și organele fizice, este bine să nu le confundăm cu acestea deoarece aparțin unui alt nivel al realității fenomenale. Sistemul chakra-elor și al nadi-urilor (canale subtile, invizibile, prin care circulă energia în om) este astăzi validat de știință, datorită evoluției tehnologiilor complexe ce le pot obiectiva existența.

Trezirea și dinamizarea adecvată a centrilor subtili energetici ai ființei reprezintă cheia extinderii percepțiilor noastre în lumile subtile. Odată cu extinderea simțurilor are loc și expansionarea câmpului conștiinței în celelalte dimensiuni ale manifestării. Acest proces poate fi antrenat prin metode meditative, cum ar fi cele specifice sistemului yoga sau cele cunoscute de șamani, cărora li se adaugă metodele moderne de indu­cere a stărilor de conștiință superioare prin intermediul unei aparaturi adecvate (de exemplu, tehnologia „mind synergy”).

Percepția normală
Percepția normală corespunde unui domeniu restrâns al percepției realității. Toate sistemele de credință moderne sau științele se bazează pe percepția comună, așa-zis „normală”. Da­r aceasta nu acoperă întreaga rea-litate cu care noi interacționăm. De aceea oamenii au căutat diverse metode de evadare din realitatea cotidiană, adeseori incompatibilă cu visele, aspirațiile și dorințele lor. Un exemplu este alcoolul, care generează o hiper-receptivitate necontrolată la nivel auric față de lumile subtile. Con­su­mând alcool, este ridicată bariera dintre mentalul conști­ent și subconștient, astfel că cel mai adesea sunt eliberate blocajele emo­ționa­le. Oamenii își schim­bă comportamentul, cei care lăuntric sunt copilăroși și foarte prietenoși, încep să manifeste afecțiune pentru toată lumea, depășind normele de comportament social acceptate și, de exemplu, cântă pentru a-și exprima adevăratele sentimente și trăiri interioare. Alții, a căror natură este violentă, dar de obicei și-o stăpânesc prin intermediul mentalului conștient, se supără și devin violenți, exprimându-și toate temerile ascunse pe care ei le camuflează de obicei cu ajutorul blocajelor impuse de minte. 

Un exemplu și mai extrem este folosirea drogurilor puternice, cum ar fi LSD-ul sau heroina. Prin ing­e­rarea substanțelor psihodinamizante, blocajele sunt îndepărtate într-un mod rapid și violent, iar oamenii pot experimenta realitățile frumoase ale unui plan astral intermediar sau, de asemenea, realități infernale ale astralului inferior. Îndepărtarea blocajelor pe cale chimică produce însă răni profunde corpului astral, care se reflectă apoi în corpul fizic. Astfel, corpurile fizic și cele subtile se impurifică din ce în ce mai mult, generându-se o dependență de aceste substanțe. Drogurile și alcoolul nu sunt altceva decât niște „cârje” pe care oamenii le folosesc, în tentativa lor de a atinge stări modificate de conștiință. Porțile către lumile subtile ni se deschid cu adevărat doar ca urmare a realizării unor eforturi spirituale individuale.

"Cu capul în nori"
Cei „cu capul în nori” („aerienii”) sunt acele persoane care se atașează foarte mult și devin dependente de scripturi și de fenomenele paranormale, fără a avea experiențe personale în acest domeniu. Ei trăiesc într-o lume a propriilor gânduri și fantezii și neagă adeseori realitatea fizică, încercând să evadeze din aceasta. Poate pentru că sunt triști, deoarece nu pot realiza o legătură directă între realitatea subtilă și propria lor viață fizică. Sunt denumiți „aerieni” pentru că ei vorbesc despre lumile celeste, dar sunt incapabili să-și organizeze într-un mod satisfăcător viața lor fizică. Lor le lipsește baza, care este acceptarea existenței în planul fizic. Unele semne distinctive ale acestor oameni sunt uitarea lucrurilor (de exemplu, a întâlnirilor fixate) sau chiar a evenimentelor din viața lor, deoarece ei nu se focalizează deloc asupra evenimentelor lumii fi­zice. Această „zăpăceală” este o boală comună printre oamenii care încep să se trezească la realitate; ei au nevoie de un ghid spiritual competent care să-i readucă cu picioarele pe pământ, astfel încât ei să reușească mai întâi să-și aranjeze viața lor fizică și apoi să se deschidă către planurile subtile, către o percepție mai vastă. Fără a avea o bază solidă, viața lor fizică va eșua în aproape orice domeniu: în cariera profesională, în relațiile cu oamenii, în relațiile intime etc.

Experiențe spirituale
Experiențele spirituale sunt accesibile celor interesați de tradițiile mistice, de tradiția yoga sau, mai general, de concepte și sisteme de credințe care urmăresc expansio­narea conștiinței. 

De asemenea, experiențele spirituale sunt trăite de cei care, fără a se încadra într-un sistem religios sau dogmatic anume, tră­iesc o stare de dor și aspirație lăuntrică de a descoperi adevăra­tul sens al vieții. Astfel, existența lor devine un proces de căutare interioară a divinității, în loc să fie o goană după satisfacerea do­rințelor materialiste. Ei dobân­desc o viziune mai amplă, mai profundă asupra întregii manifestări, ca urmare a extinderii percepțiilor în lumile subtile și a expansionării conștiinței.

Vise intense
Visele pline de viață, strălucitoare, intense pot fi vise psihologice pentru reechilibrarea emoțională a experiențelor cotidiene, dar pot fi, de asemeni, așa-numitele vise lucide. Aceste impresii sunt suficient de aproape de mintea conștientă pentru a fi păstrate și după trezirea din somn, unde ele persistă uneori mai multe ore. De aici începe lucrul cu visele, care vor fi notate cât mai exact într-un carnețel special; aceasta ne ajută să ne extindem domeniul conștiinței și al percepțiilor prin amintirile pe care le avem din starea de vis. Ca rezultat, conceptele realității devin mai flexibile, iar visele încep să aibă o semnificație pentru mintea conștientă.

Somnul inconștient este acela din care ne trezim dimineața și nu ne mai amintim nimic, nici dacă am călătorit astral sau am avut vise psihologice. Acest gen de somn poate fi corelat cu o perioadă de stres din viață sau chiar cu o perioadă în care este necesară o puternică focalizare asupra acțiunilor din planul fizic. Dacă cei aflați în astfel de situații primesc prea multe impresii în vis și nu sunt pregătiți să le proceseze, ei tind să de­vină “aerieni”.

Percepția extrasenzorială
Persoanele paranormale au percepții extrasenzoriale, ele văd aurele celorlalți sau simt energiile altor oameni prin proprii lor centri energetici (chakra-e) suficient de treziți și dinamizați. De asemeni, pot recepționa imagini ale ființelor din lumile subtile, ceea ce arată că și-au extins percepția vizuală (sau, în termenii tradițiilor orientale, și-au deschis cel al 3-lea ochi) pentru a fi capabili să vadă în planul astral, fără nici o fază de relaxare pregătitoare.

Starea de transă constă în deplasarea percepției deja expansionate în planul astral și pierderea prizei de con­știință asupra corpului fi­zic. Pornește de la o stare intensă de vi­sa­re cu ochii deschiși și poate ajunge până la transa inconștientă, când corpul astral al ființei în transă se dedublează și se desprinde de corpul fizic. Acest procedeu trebuie folosit cu mare atenție pentru 

channeling (fenomenul de comunicare cu entități subtile prin intermediul unui medium în stare de transă) deoarece ființele astrale care intră în corpul fizic al mediumului îl afectează pe acesta cu prezența lor. După ce îl părăsesc, corpul mediumului păstrează energii care nu sunt modulate de el și aceasta poate cauza multe probleme, dacă procedeul nu este ghidat de o persoană experimentată.

Proiecția astrală
Proiecția astrală are loc atunci când punctul central de interes al conștiinței nu mai este corpul fizic. În această stare pot fi experimentate călătoriile în planurile astrale multidimensionale, vizitarea altor planete și a planurilor astrale corespunzătoare lor. Este un subiect foarte vast, pe care parapsihologii abia au început să-l studieze. Ei au înțeles că lumea astrală este o realitate foarte flexibilă, în care gândurile noastre se împlinesc imediat, dar sunt rareori realizate de mintea conștientă. Experiențele OBE (out of body experiences - în afara corpului) se ocupă cu studiul proiecțiilor astrale și au câștigat azi un loc de frunte în zona științei tradiționale.

În starea de meditație, realitatea fizică este percepută ca printr-un fel de voal, iar impresiile sonore și vizuale nu perturbă liniștea lăuntrică a celui ce o experimentează. Adese-ori subiectul poate primi impresii din natură sau poate intra în legătură cu entități astrale superioare (deva-și) și cu ființe eterice (elementali) atrase de această stare elevată de conștiință.

Realizarea de sine
Ființele care au atins nivelul realizării de sine sunt conștiente de planul fizic fără a-l nega sau a-l judeca, dar simultan sunt conștiente de planul astral și de alte lumi subtile. A fi realizat spiritual înseamnă a fi capabil să incluzi oprice experiență și să te raportezi la ea, să o percepi și să o înțelegi ca pe o experiență a conștiinței. Atunci totul devine spiritual, nimic nu mai e doar fizic sau astral, nu mai este nici un voal care să separe aceste planuri, nu mai există concepte limitatoare. Tradiția orientală îi numește pe cei care trăiesc această stare de unitate - ființe eliberate, care au atins suprema desăvârșire. Un semn al realizării de sine este faptul că persoana radiază o energie care îi atrage pe toți către ea: energia iubirii necondiționate. La acest nivel, percepția nu mai este limitată în nici un fel.

text de Ioana Plăvițu
Revista Misterelor nr. 37/2001

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Un concept din alte timpuri Un concept din alte timpuri

La data de 2 iunie 1925, în grădina Luxembourg, la Paris, un student de 24 de ani, pe nume Jean Romier, citea o carte, așezat pe o bancă. La un moment dat, un bătrân îmbrăcat cu o redingotă ciudată s-a așezat lângă el…

Satul dispărut Satul dispărut

Lacul Angikuni, situat la apro­xi­mativ 800 km de baza Poliției ecvestre din Churchill, Canada, era locul în care, timp de foarte mulți ani, un trib de eschimoși își ridica tabăra pentru iernat. Era o zonă care le convenea,…

Glosar de termeni