Visele, o poartă către sufletul nostru

Starea de vis este una dintre cele mai rapide modalități de acces la subconștientul uman. În urma unui studiu îndelungat, marele yoghin Swami Vimananda afirmă că ființa umană este cea care își creează visele, fie că realizează aceasta conștient sau inconștient. Din acest motiv, nimeni nu poate cunoaște mai bine decât noi înșine semnificația viselor pe care le avem.

Potrivit­ științei milenare yoga, există un simbol în tot ceea ce ne înconjoară. Universul se manifestă simultan pe mai multe planuri, fiecare dintre acestea reprezentând o parte a realității ce cuprinde diferite forme și energii pe care le numim simboluri. Deși acestea sunt în număr infinit, ființa umană este precum un aparat de radio care este fixat pe o anumită frecvență și devine receptiv la simbolurile specifice acelei frecvențe. Conștiința noastră alternează între o frecvență exterioară, care se manifestă în timpul stării de veghe și o frecvență interioară, care se manifestă în timpul stării de vis. În timpul stărilor de tran­ziție (de la veghe la vis și de la vis la veghe), ființa umană are tendința de a crea un “bruiaj”, de a nu mai fi conștientă de frecvența pe care se ma­nifestă. 

Pe lângă acest “bruiaj”, structura personalității noastre ne limitează încă și mai mult, creând un filtru de percepție în timpul stării de vis sau veghe. 

Primul pas în procesul de autocunoaștere este observarea selecției realizate în mod natural de “filtrul” nostru – ce anume din realitatea înconjurătoare este important pentru noi. Să ne gândim la oamenii pe care îi întâlnim într-o zi, evenimentele pe care le trăim, culorile pe care le vedem, stările pe care le avem. Ce tip de experiențe avem cel mai adesea? Ce au aceste experiențe în comun? Cu ce culori și cu ce obiecte ne înconjurăm în mod frecvent? Ce anume ne provoacă reacții emoționale puternice?

 

Arhetipul deschide calea cunoașterii divine
Există mai multe niveluri de manifestare ale unei experiențe, fiecare nivel având propriul sistem de re­guli după care se conduce. 

Experiența care pentru noi este reală se reflectă în toate celelalte planuri ale manifestării, existând în forme din ce în ce mai sintetizate și mai abstracte, până ajunge la o formă arhetipală. 

Simbolurile pot fi clasificate în trei categorii: personale, culturale și universale. 

Simbolurile personale sunt  spe­cifice pentru fiecare individ în parte, depinzând de psihologia pe care el o are și de experiențele sale anterioare. A zbura cu avionul poate reprezenta pentru cineva o experiență amuzantă, în timp ce pentru altcineva poate fi experiență terifiantă. 

Simbolurile culturale sunt cele comune unei țări sau unui grup etnic; semnificația lor diferă de la o cultură la alta. Stelele de pe steagul Americii sunt un simbol al libertății pentru acest popor. La indienii americani, roata de tors este simbolul libertății. ªerpii sunt simbolul puterii spirituale în unele părți ale lumii, iar în alte părți ale lumii sunt simbolul puterii demoniace.

Simbolurile universale (sau arhetipurile) sunt cele care depășesc cele două categorii anterioare. Ele sunt idei fundamentale, forme sau câmpuri de forță, care cuprind în ele esența unui fenomen. Cercul, pătra­tul sau triunghiul, lumina și întune­ricul sunt toate astfel de simboluri. 

Atunci când ne cunoaștem simbolurile personale, ne cunoaștem mult mai bine și putem acționa în vederea perfecționării propriei noastre ființe. Atunci când cunoaștem simbolurile culturale manifestate în noi, putem să ne încadrăm mai bine în lumea în care trăim și căpătăm o viziune universală  a vieții. Când înțelegem modul de manifestare a acestor simboluri și acționăm în vederea armonizării lor, devenim capabili să ne deschidem ființa către nivelurile superioare ale realității, dobândind o cunoaștere adevărată, divină a legilor universale.

Atitudinea martorului detașat
Prezentăm în continuare o modalitate simplă de a cunoaște ce anume din realitatea care ne înconjoară are semnificație pentru noi.

Dimineața, imediat după trezire, vom urmări să ne plasăm conștiința într-un punct situat deasupra capului, puțin spre spate. Ne vom menține conștiința în acel punct de-a lungul unei zile, urmărind tot ceea ce ni se petrece de undeva din afară, precum un martor lucid și detașat. Ne vom observa pe noi înșine, reacțiile noastre, comportamentul, ceea ce gândim, modul de a interacționa cu lumea, fiind atenți, în același timp, să nu judecăm.  Suntem în ipostaza unui simplu observator. 

După o săptămână de practică a acestei tehnici, vom remarca în ce măsură ea­ a contribuit la aprofundarea autocunoașterii și, de asemenea, ne vom nota ce transformări au apărut în visele noastre. Gradat, vom putea trăi atât în starea de vis cât și în starea de veghe mult mai detașați, înțelegându-ne cu înțelepciune viața și văzând mult mai clar cum putem fi în armonie cu lumea, cu noi înșine. 

 

Jurnalul succesului
Iată o modalitate simplă de autocunoaștere. Vom începe două jurnale; în unul vom nota tot ceea ce ni se petrece în timpul zilei, iar în altul ne vom nota visele. În următoarele două săptămâni, vom remarca ce oameni, ce locuri, ce evenimente întâlnim cel mai adesea în starea de veghe și în starea de vis. Vom urmări să clasificăm fiecare eveniment după natura sa personală, culturală sau universală. Vom observa ce tip de simboluri apare cel mai adesea în visele noastre și ce anume se repetă în ele. Putem în acest fel să descoperim cauzele unor probleme cu care ne confruntăm sau putem regăsi în adâncul ființei noastre resurse nebănuite, energii care să ne ajute să atingem succesul în tot ceea ce ne propunem. 

A fi profund conștienți în vis, precum și în starea de veghe reprezintă o modalitate firească de pătrundere către esența profundă a sufletului nostru.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Singur cu Dumnezeu Singur cu Dumnezeu

Experiența izolării voluntare din societate se dovedește, la sfârșitul secolului XX, a fi o veritabilă modalitate de autocunoaștere “Cu toții ne dorim uneori să ne retragem, chiar și pentru o scurtă perioadă, în singurătate,…

Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul

Mai mult decât o simplă reprezentare matema­tică, Tetraktys-ul este un simbol metafizic ce ascunde esența principiilor lumii manifestate, armonia cosmică, ideea ascensiunii către Divin și misterele lumii spirituale. În filosofia…

Glosar de termeni