Forța duioasă a iertării

A greși este omenește, a persevera în greșeală este diabolic, iar a ierta este divin.

Iertarea este prima poartă prin care se poate intra în tărâmul sfânt al  creștinismului. Dar foarte puțini oameni știu să ierte cu adevărat. Mulți preferă să trăiască după principiul “Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, în sensul lui cel mai profan, perpetuând astfel lanțul răz­bunării, al suferințelor și al nefericirii.

Multor oameni le este frică să ierte, deoarece cred în mod greșit că astfel ar rămâne în postura de victimă, iar ceilalți ar putea continua să le facă rău. Cu toate acestea, cei care își înnobilează sufletul prin puterea iertării sunt cei care dobândesc pentru totdeauna pacea și fericirea.

 

De Dumnezeu nu scapă nimeni
Totul în această viață este supus legii cauzei și a efectului, sau legii karmei cum este ea cunoscută în Orient. În Biblie se spune că totdeauna ceea ce semeni, aceea vei culege. Toate acțiunile pe care le realizăm vor atrage asupra noastră efecte de aceeași natură, mai devreme sau mai târziu. Cu cât știm mai multe, cu atât este mai firesc să devenim mai respon­sabili. O ființă care cunoaște legile imuabile ale Creației, dar cu toate acestea nu le aplică, va provoca, atât sieși cât și celorlalți oameni, suferință. 

Cât despre răzbunare, care este de obicei prima reacție în fața unei agresiuni (fie ea fizică, psihică sau mentală), în Biblie se spune:
“Hotărârea finală este totdeauna aceea a mea și să nu uiți că pentru toate relele tale până la urmă vei plăti”, spune Domnul.
Deci cunoașterea și respectarea  legilor divine este o condiție a eliberării noastre de suferințe și de nefericire. 

 

Aşa primeşti Graţia Divină
Printre cele mai importante învățături ale lui Iisus Hristos sunt legile spirituale prin care poate fi învinsă legea karmei. Una dintre aceste legi este și legea divină a iertării. Ea face să se manifeste fulgerător Grația lui Dumnezeu, eliberându-l pe om de înlănțuirea sa destinică (sau karmică). Invocând plini de umilință iertarea sau Grația lui Dumnezeu, pentru noi, pentru altcineva sau chiar pentru grupuri mari de oameni, ajungem să fim absolviți de consecințele faptelor noastre, ca și de sentimentele de vinovăție care le însoțesc. E suficient să facem acest pas și să ne depășim astfel egoismul și limitările, și vom fi răsplătiți cu darurile minunate pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră, dar cărora înainte nu le dădeam voie să vină spre noi. E pur și simplu alegerea noastră…

 

Sfinţii nu judecă pe nimeni
Ceea ce ne face să fim porniți împotriva lucrurilor care nu sunt în concordanță cu dorințele noastre sunt ne­mul­țumirile noastre și propriul nostru mod de a gândi. Dar nu i-am învinovăți pe alții dacă nu am avea noi înșine, mai mult sau mai puțin conștient, sentimente de vinovăție. Cei foarte puri, sfinții, nu judecă și nu condamnă. În loc de a condamna, ei iartă. În loc de ură, ei dăruiesc iubire și compasiune. Ura, nemulțumirea și resentimentele întrețin lanțul relelor fără sfârșit. Iertarea îl întrerupe, eliberându-ne atât pe noi cât și pe cei pe care i-am iertat de păcatul acelor greșeli. Prin schimbarea modului nostru de percepere a realității, circumstanțele vieții noastre se vor transforma mult în bine, proporțional cu deplinătatea și profunzimea iertării pe care o acor­dăm. Ierta­rea ne readuce inocența și bucuria copilului de a fi mereu pur și senin.

Să exersăm iertarea
Cel mai important este să conștientizăm situațiile când apar sentimente negative legate de altcineva și să ne gândim chiar atunci: “Îmi folosesc mie la ceva aceste gânduri? Folosesc ele cuiva într-adevăr?” Răspunsul va fi evident negativ și, odată ce ne este clar aceasta, ne putem considera eliberați de resentimente, urmărind să le înlocuim cu afirmații și gânduri pozitive, de iertare. Fiecare afirmație trebuie să fie exprimată ferm, clar și foca­lizat, pentru a ajunge la toate nivelele minții noastre. Iată câteva exemple de afirmații folositoare în acest sens:
- DACĂ IERT, VOI FI IERTAT(Ă).
- MĂ IERT PE MINE ÎNSUMI PENTRU GRE­ªE­LILE TRECUTE.
- PE MĂSURĂ CE IERT, VĂD ADEVĂRUL.
- ÎL IERT TOTAL ȘI COMPLET PE … (NUME­LE PERSOANEI).
- IERT TOTUL ȘI PE TOȚI CARE AU NEVOIE DE IERTAREA MEA. SUNT LIBER(Ă) ȘI EI SUNT DE ASEMENEA LIBERI. TOTUL ESTE LIMPEDE ȘI PLIN DE ARMONIE ACUM ÎNTRE NOI PENTRU TOTDEAUNA.

Dăruieşte şi vei primi
Faceți o listă cu oamenii pe care știți că trebuie să îi iertați. Alături, faceți o listă cu ceea ce vă doriți, fie în plan material, fie în plan spiritual. Pentru fiecare persoană pe care o iertați, veți face loc pentru încă un lucru care să se adauge pe lista aspirațiilor voastre. Încheiați lista cu următoarea afirmație:

“Acestea sau chiar mai mult se manifestă acum, spre binele tuturor și conform ordinii divine, căci doresc acum în mod conștient să primesc toate darurile lui Dumnezeu.”

Exerciţiu pentru armonizarea relaţiilor cu ceilalţi
Alegeți o persoană și faceți o listă cu tot ce vă deranjează, tot ce vă supără la ea, toate motivele pentru care o învinovățiți sau pentru care o urâți. Puteți face acest exercițiu chiar împreună cu persoana respectivă sau în fața oglinzii.
Urmăriți apoi să conștientizați pe deplin toate aceste sentimente. În continuare, iertați acea persoană de tot ce se află pe listă. Luați pe rând fiecare problemă și scrieți sau spu­neți cu voce tare: “Te iert pentru…”. Pe măsură ce vom face aceasta, ne vom simți mai fericiți și mai liberi.

Şi tu poţi fi fericit
Iertarea vine mult mai ușor atunci când ne dăm seama că  nu există nici o bucurie reală în a ne răzbuna și a face rău. 
Fiecare are motivele și condi­ționările proprii, dar dincolo de acest ciclu aparent nesfârșit al cauzei și al efectului este adevărul că toți suntem în adâncul sufletelor noastre puri, toți suntem copiii Spiritului Unic al lui Dumnezeu, toți suntem sub protecția lui. Iertarea ne apropie de acest adevăr, de aceea când iertăm suntem cu toții pe culmea cea mai înaltă a vieții noastre. 

...Și iartă-ne nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșelile greșiților noștri...


text de Anca Geantă
Revista Misterelor nr. 42/2002

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Puterea gândirii pozitive Puterea gândirii pozitive

“Unii oameni văd lucrurile așa cum sunt și se întreabă neputincioși: De ce?. Eu visez la lucruri care n-au fost niciodată și spun: De ce nu?.”   -  George Bernard Shaw Orice gând se manifestă printr-un conținut…

Patrunderea în supramental Patrunderea în supramental

Lumea în care trăim este un imperiu al simțurilor, în care esența divină a sufletului  nostru, adevăratul Sine, a fost dată uitării de majoritatea oamenilor. Suntem precum niște actori aflați pe marea scenă a vieții, care…

Glosar de termeni