Efectul Mozart

Ai observat vreodată că melodia preferată te face să te simți mai bine? Studiile de ultimă oră arată că muzica amplifică și inteligența. O carte recent apărută, “Efectul Mozart” de Don Campbell, sintetizează toate cercetările  asupra efectelor benefice ale anumitor tipuri de muzică.

În anul 1996 în America s-a efectuat un studiu asupra tinerilor care dădeau examenul de admitere la universitate. Dintre ei, cei care cântau (voce sau instrument) au obținut în medie, mai mult față de ceilalți, 51 de puncte la examenele orale și 39 de puncte la matematică.

Mari corporații internaționale precum Shell, IBM sau Dupont, împreună cu sute de școli și universități folosesc muzica (cum ar fi unele piese baroce) pentru a reduce la jumătate timpul de învățare și a mări procentul memorării noilor materiale.

Cercetările au arătat că unele piese muzicale cum sunt cele ale lui Mozart, pot reduce stresul, îmbunătăți comunicarea și mări eficiența în orice activitate. Creativitatea este și ea stimulată de mu­zica lui Mozart.

Don Campbell folosește de ani de zile muzica la seminariile sale pentru profesori și părinți, ca o strategie de reducere a timpului de învățare și de a îmbunătăți capacitatea de memorare. Muzica activează întregul creier și ne face să ne simțim mai energizați. Ea crește nivelul performanțelor și al productivității prin reducerea stresului și a tensiunii, prin estomparea sunetelor iritante și crearea unui sentiment de intimitate.

Există din ce în ce mai multe dovezi că muzica, folosită în modul potrivit, calmează studenții sau elevii cu pro­bleme de atenție și îi ajută chiar și pe copiii autiști. 43 din cele mai mari companii industriale din lume le oferă angajaților muzică în timpul programului. Compania Dupont a folosit un program de audiții muzicale într-un departament unde timpul pregătirii oamenilor s-a redus la jumătate iar numărul celor pregătiți s-a dublat astfel. O altă corporație ce folosește muzică a observat o scădere cu o treime a greșelilor angajaților săi.

 

Înveţi mai bine în ritm baroc
Dr. Georgi Lozanov, un renumit psiholog bulgar, a dezvoltat o metodologie de predare a limbilor străine în care se folosește muzica barocă cu o frecvență de circa 60 de bătăi pe minut. Studenții au avut rezultate bune într-un timp mult mai redus. Într-o singură zi au învățat jumătate din vocabularul și frazeologia uzuale (cam 1000 de cuvinte). În plus, ei au reținut apoi ceea ce au învățat în proporție de 92 %!

Dr. Lozanov a demonstrat astfel că, folosind anumite piese baroce, limbile străine pot fi învățate cu o eficiență de 

85-100% într-un interval de 30 de zile, în timp ce perioada obișnuită este de 2 ani. Studenții care au aplicat această metodă au fost capabili să își reamintească limba străină învățată cu o acuratețe de aproape 100% chiar și după o periadă de 4 ani în care nu au mai studiat-o deloc!

Centrul pentru Noi Descoperiri în Învățare din Windsor, California, a studiat mulți ani, pe mii de studenți, folosirea muzicii atât în sălile de curs cât și în stu­diul individual. S-a descoperit că aceia care ascultau Mozart și unele piese baroce (cu frecvența de 60 de bătăi pe minut) s-au simțit mai calmi, au putut învăța mai mult timp și au memorat mai bine, obținând apoi note mai bune decât înainte.

Aceste piese muzicale speciale, înre­gistrate într-un tempo adecvat, activează ambele emisfere ale creierului astfel încât se obține randamentul maxim de învățare și memorare. Muzica activează de fapt emisfera dreaptă iar conținutul pe care noi îl citim cu voce tare ne activează emisfera stângă a creierului. Efectul este o creștere a potențialului de învățare cel puțin de cinci ori, după cum arată studiile. Atunci când corpul nostru percepe ritmul egal, de o bătaie pe secundă, al muzicii baroce, pulsul are tendința să se acordeze la acest ritm. În această stare rela­xată dar vigilentă, mintea noastră se poate concentra mai ușor. Muzica ne influențează stările fiziologice. În timpul unei activități mentale intense, pulsul și tensiunea arterială cresc, și de obicei ne este mai greu să ne concentrăm în acestă stare. Muzica folosită pentru a induce efectul Mozart a fost selectată și prelucrată pentru a avea acest ritm și aceste efecte specifice. Ea poate fi ascultată atunci când studiem, muncim sau conducem mașina, pentru a beneficia de efectele ei speciale. Alți compozitori care au creat o muzică asemănătoare sunt Vivaldi, Pachelbel, Haendel și Bach.


Inteligenţa joacă după cum îi cânţi
Un articol recent apărut informa că cercetătorii au descoperit dovezi directe ale faptului că muzica stimulează diferite zone ale creierului, care controlează memoria, acti­vitățile motorii, sincronizarea și limbajul. Ei au localizat pentru prima oară zonele specifice ale activității mentale legate de răspunsurile emoționale la muzică.

Un studiu efectuat pe o perioadă de trei ani la Universitatea Harvard demonstrează faptul că muzica îmbunătățește gândirea spațio-temporală și că aceasta se petrece atunci când subiecții ascultă anumite genuri de muzică, inclusiv Mozart.

 

Câteva dintre sutele de efecte benefice ale muzicii clasice:

- îmbunătățirea rezultatelor la teste și examene

- reducerea timpului de învățare

- calmarea copiilor și adulților hiperactivi

- reduce frecvența greșelilor

- mărește creativitatea și claritatea

- mărește viteza de vindecare a diferitelor boli

- unifică ambele emisfere cerebrale pentru o învățare mai eficientă

- crește IQ-ul (coeficientul de inteligență) cu 9 puncte în medie - după un studiu al Universității din California.

 

Text de Elena Godeanu
Revista Misterelor 42/2001

 

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Singur cu Dumnezeu Singur cu Dumnezeu

Experiența izolării voluntare din societate se dovedește, la sfârșitul secolului XX, a fi o veritabilă modalitate de autocunoaștere “Cu toții ne dorim uneori să ne retragem, chiar și pentru o scurtă perioadă, în singurătate,…

Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul Tetraktys - știința ciclurilor și a ritmurilor care compun universul

Mai mult decât o simplă reprezentare matema­tică, Tetraktys-ul este un simbol metafizic ce ascunde esența principiilor lumii manifestate, armonia cosmică, ideea ascensiunii către Divin și misterele lumii spirituale. În filosofia…

Glosar de termeni