Sunt suflet în sufletul neamului meu

Sarmizegetusa
Este cea mai însemnată și cea mai întinsă așezare dacică. Chiar istoricii străini sunt încredințați că cetatea și ruinele de cult care au rezistat aici nu au pereche în Europa. Mai degrabă un loc de refugiu decât o tabără strategică, centrul economic, militar, politic și religios al statului dac în secolul I d. Ch. împli­nea în primul rând rolul unui spațiu sacru în care preoții desfășurau ritualurile închinate lui Zamolxis. Incinta misterioaselor sanctuare este o ima­gine grăitoare a spiritului solar și însetat de absolut al dacilor. Cel mai cunoscut dintre ele este reprezentat de calendarul dacic care avea un rol simbolic și era folosit doar de inițiații acelor timpuri. Clarvăzătorii zilelor noastre au dezvăluit pe de altă parte că acest loc este încărcat cu o energie spirituală foarte înaltă la care se poate face apel pentru a reactualiza acele epoci de glorie și credință. Considerată o comoară arheologică de către cer­cetători, Sarmizegetusa păstrează amprenta puternică a unui suflet eroic, dornic de libertate și capabil de sacrificiu, trăsături care sunt emblema spirituală a poporului român și îl pot ajuta să-și redescopere chipul său adevărat.

Bunătate, generozitate, bucurie, umor, curaj, eroism, libertate… sufletul românesc le revarsă din abundenţă. Aruncă însă o privire în jurul tău. Priveşte oamenii de pe străzi, aglo­meraţia cotidiană. Nu ţi se pare că ceva
s-a pierdut? Ceva ce mai regăseşti doar în drumeţiile prin munţi sau prin satele mai ferite de trepidaţia lumii sau în ochii unui om simplu, neatins de febra vitezei şi a modelor de ultima oră. Ceva ce se trezeşte în tine când asculţi Balada lui Ciprian Porumbescu, Rapsodia I de George Enescu sau tulburătoarea Ciuleandra. Ceva ce te înfioară când îl citeşti pe Eminescu sau contempli zborurile lui Brâncuşi.
Iar acel ceva care învie atât de năvalnic în tine e sufletul românesc. Şi întotdeauna după astfel de momente viaţa ta capătă un nou, dar cunoscut parfum, depăşeşti greutăţile mai uşor, zâmbeşti mai senin şi te simţi mai liber.
De ce să nu ne amintim atunci mai des că suntem români? Nu e greu. Nu trebuie decât să găsim zece minute în fiecare săptămână, zece minute pe care să le petrecem în camera noastră, singuri, fără riscul de a fi deranjaţi.
Primul pas este să faci din încăperea în care vei rămâne un spaţiu curat, luminos, liniştit, să aduci flori, să aprinzi o lumânare sau să arzi tămâie. Poţi face orice te inspiră pentru a da o notă de sacru camerei tale, să te îmbraci în alb, poate chiar într-o ie. Apoi aşază-te pe un scaun, cu spatele drept, sau pe sol, cu picioarele încrucişate sau, şi mai bine, într-o postură de meditaţie (vă recomandăm posturile yoghine Vajrasana, Padmasana, Sukhasana sau Siddhasana). Indiferent de postură, elementul cheie este să menţii spatele drept. Închide ochii şi urmăreşte să te relaxezi cât mai profund la nivel fizic, psihic şi mental. Nu lăsa gândurile să te perturbe, rămâi cât mai liniştit. Întregul exerciţiu nu ţine decât zece minute.
Când simţi că eşti suficient de focalizat şi interiorizat, imaginează-ţi că te afli
în centrul sanctuarului de la Sarmizegetusa. Dacă îţi este greu să vizualizezi cu ochii închişi, poţi privi imaginea pe care am oferit-o aici, în paginile revistei. Urmăreşte să fii cât mai atent la ceea ce îţi inspiră această ima­gine. Atinge fiecare stâlp al sanctuarului, fiecare vestigiu de piatră şi observă cum energia lor specifică te cuprinde. Lasă-te în voia ei. Este o energie spirituală extrem de înaltă şi rafinată, care te umple de pace şi linişte şi te scaldă în lumină. Primeşte această energie prin fereastra larg deschisă a sufletului tău. Bucură-te cât mai intens de starea care apare. Acum simţi că faci parte dintr-un tot, că se revarsă asupra ta toată setea de viaţă şi libertate, tot curajul şi întreaga bunătate care vibrează atât de puternic în sufletul neamului românesc. Menţine cât poţi de mult această stare, şi, în final, rosteşte această rugăciune:
Timp de un minut, priveşte cu atenţie în­lă­un­trul tău şi fii atent la toate trans­for­mă­rile care se petrec în fiinţa ta. Când cele zece minute s-au încheiat, des­chide ochii, întinde-te sau relaxează-te şi bucu­ră­-te de efectele miraculoase ale acestei teh­nici. Pentru că ea nu te apro­pie doar de semenii tăi sau de ţara ta, ci şi de sufle­tul tău, de ceea ce eşti tu cu adevărat.

„Te invoc pe tine, suflet al neamului românesc, să mă trezești pe mine și pe frații mei români de pretutindeni, pentru ca prin și cu mine și prin și cu frații mei români de pretutindeni sã se împli­neascã misiunea spirituală a României”.

Yoga Magazin 52/2005

 

 

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Aura - elemente practice de percepție Aura - elemente practice de percepție

Toți oamenii au, la modul potențial capacitatea de a percepe aura. Această putere așa- zis paranormală depinde în primul rând de deschiderea minții noastre către astfel de experiențe deosebite precum și de eliminarea ideilor preconcepute,…

Dedublare in opt pași Dedublare in opt pași

 Majoritatea autorilor care au scris despre dedublare sunt de acord cu faptul că fiecare din noi își părăsește corpul fizic în fiecare noapte. Ei consi­deră totodată că ne putem antrena subconștientul „să ne trezească”…

Glosar de termeni