Vă chem la evoluție

Că a fost chiar revoluţie sau istoria post decembristă a avut motive întemeiate să îl coboare de pe soclul eroic, protestul din 1989 este unic. Unde şi când s-a mai scandat vreodată în plină stradă „Vom muri şi vom fi liberi!” sau „Există Dumnezeu!”? Lozinci ca acestea se desprind brusc de pe orizontala istoriei şi ţâşnesc pe verticala duratei spirituale.
Câte sfori s-au tras şi ce eşaloane doi ale comuniştilor cu faţă întrucâtva umană erau pregătite să ocupe scaunele calde încă ale foştilor guvernanţi contează mai puţin. Poate că românii nu şi-au luat în acel decembrie raţia de libertate, cum spera autorul unui graffiti din Piaţa Romană. Dar cu siguranţă şi-au luat revanşa în faţa propriilor conştiinţe. Se spunea până atunci că „mămăliga românească nu explodează“. Emil Cioran era pe punctul să scrie din depărtările sale pariziene un eseu amar până la insuportabil. Despre neantul valah, cel care ar fi îngropat orice tresărire de demnitate a neamului.
Şi totuşi. Singura ţară din Europa de Est în care mişcarea socială de răsturnare a regimului totalitar nu a lăsat atingeri de catifea, ci dâre de sânge şi cimitire pline de tineri a fost România. Totul a erupt cu forţa unui vulcan şi setea de libertate a spulberat orice urmă de frică. Cu adevărat un popor al paradoxurilor!
Ce comentarii ar putea face politologul, sociologul, specialistul în relaţii publice despre decembrie 2004? Cu siguranţă, multe şi pline de miez. Dar de pe orizontala istoriei s-a ridicat şi de data aceasta o idee unicat în campaniile prezidenţiale de la noi şi din lumea cea largă. Unde şi când s-a mai spus vreodată în plină stradă: „Vă chem la evoluţie”? Un îndemn ca acesta se adresează dimensiunii spirituale care palpită în oricare dintre noi.
Că i se mai recunoaşte sau nu participarea la o revoluţie, românul care a ieşit în stradă la sfârşitul lui decembrie 1989 a dat o lecţie de măreţie. De data aceasta fiecare dintre noi trebuie să iasă în strada interioară. Revoluţia care se face pe dinăuntru duce la evoluţie. Aşa încep mutaţiile ireversibile ale societăţii româneşti.

text Oltea Mutulescu
Yoga Magazin 51/2004

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Yoga Magazin 91-92 Yoga Magazin 91-92

A fi sincer intr-un mod rodnic inseamna sa exploram universul interior pana in zona de rezonanta cu infinitul – pana acolo unde incepe sa ne devina clara lumina care palpita in noi. Atunci atingem adevarul adevarat, cel care ne incredinteaza ca…

Yoga Magazin 89-90 Yoga Magazin 89-90

Ne-am innoit. Yoga Magazin traieste din plin o primavara colorata si trepidanta.Venim asadar la intalnire cu un format proaspat, informatii diverse si un numar dublu de pagini.Am ales sa intensificam investigatiile in domeniul traditiei yoga, dar si…

Glosar de termeni