Click for more products.
No produts were found.

Miracolele starii de fraternitate spirituala

Posted on2 Month ago by
Love0
Miracolele starii de fraternitate spirituala

Tu ai  frați sau surori? Dar frați spirituali știi exact câți ai? Nu sunt rude obișnuite. Nu aveți aceiași părinți, uneori nu sunteți nici măcar din aceeași localitate. Poate că tu locuiești în Baia Mare și ei la Cluj sau în America de Sud.  Și cu toate astea, când meditați împreună – la Costinești, pe băncuțele de la terenul împrejmuit – sufletele voastre vibrează în același ritm și același sânge de lumină vă curge prin vene.

Frații spirituali? Sunt uniți prin dorul nestins de Dumnezeu, prin acțiunile la care au pus umărul împreună, prin sacrificiile făcute de-a lungul timpului, prin testele spirituale trecute cu succes. Sunt uniți prin trăirile sublime, prin simpatia care a apărut între ei, adeseori fulgerător și, mai presus de toate, prin iubire.

M-am întrebat ce sau cine amenință totuși starea de fraternitate a imensei noastre familii yoghine. Și cred că l-am găsit pe unul dintre vinovați: Marinică. Ar putea fi vorba de Mihai, Claudiu, Maria, Dorina sau mulți alții, cunoștințe care ne ies în cale și au mereu ceva de criticat, de clevetit, de comentat. Însă eu am preferat să-i spun simplu, Marinică.

Băiatului ăsta nimic nu-i convine. De ce să meargă el la spirală și să stea în frig ca să-și chinuie coloana ore întregi, că oricum nu simte mai nimic? Nu mai bine rămâne acasă să-și facă tăpăselul? Căldură, liniște, fără interferențe mentale, concentrare maximă... Ce nevoie are el de agitația celorlalți? Când să se concentreze, unul vorbește, altul îl scutură de mână în spirală, altul se uită pe cer după extratereștri. Sau grupurile... de ce să meargă el la grupuri, să piardă timpul cu relatări de clasa întâi, când are de făcut o oră de oli mudre și-o meditație lungă cu mantra de la Phowa? Și câte și mai câte...

Colegii de curs, „imperfecți“ cum sunt ei, par să-i stea în drum lui Marinică în elanul său „nestăvilit“ către Dumnezeu. De curând, la sală, în timpul unei meditații reușite, era cât pe ce să se ilumineze, dacă cineva nu s-ar fi foit întruna, iar la relaxare, când să se dedubleze direct într-un paradis astral, sforăitul cuiva l-a întors forțat din peregrinările lui subtile. Și unde s-a trezit? Drept lângă domnișoarele care nu-și aduc niciodată păturica de asane și care șușotesc întruna!

Marinică, încrâncenat în eforturile sale de a se transforma, culmea! într-un grup spiritual, este total deranjat de membrii grupului. Vrea să ajungă la un Dumnezeu cocoțat în vârful imaginației sale, la capătul unui drum sinuos, interminabil, dar nu vrea să-L descopere pe Dumnezeu prezent în oamenii din jur. În goana de a-și trece testele spirituale, Marinică a uitat că apartenența la grup este în ea însăși un test – al nivelului nostru real de deschidere sufletească. Un test pe care nu-l putem trece decât în măsura în care ne trezim starea de fraternitate cu ceilalți.

Urzeala tainică a sufletelor

„Fraternitatea“, spune ghidul spiritual, „e legătura de solidaritate, prietenie și simpatie dintre membrii unei comunități spirituale, o legătură afectivă inefabilă care îi unește și îi face să se simtă nu doar părți componente ale grupului, ci chiar membri ai aceleiași familii spirituale“. Fraternitatea spirituală începe, în general, prin recunoașterea sinceră a tot ceea ce grupul are bun, dumnezeiesc, frumos și necesar transformării noastre. Printr-un gen de acord tacit al inimii noastre: „Vreau să fiu în acest grup!“, o etapă care seamănă cu ce am simțit când am pășit pe calea spirituală, cu acel moment al începutului în care povesteam cu entuziasm prietenilor lucrurile interesante pe care le-am descoperit la curs – „centrii subtili de forță, plăcutele asane și promițătoarea  continență amoroasă!“ Și alte fațete fascinante pe care yoga ni le-a dezvăluit pe parcurs.

Pe măsură ce starea noastră de fraternitate devine mai profundă, are loc un proces de acceptare a realității tainice a grupului spiritual. Începem să conștientizăm, de exemplu, că participarea la cursul de yoga nu se limitează la acțiunea fizică propriu-zisă, ci are anumite ecouri subtile datorate interacțiunii cu ceilalți colegi. Că între noi apar adeseori stări de sintonanță în trăire și adevărate osmoze subtile care ne îmbogățesc enorm ființa interioară. Înțelegem noțiunea de „egregor“ – entitate subtilă astrală care se hrănește din acțiunile, emoțiile, gândurile și idealurile tuturor celor care fac parte din grup și care ne influențează pe toți, deopotrivă. Conștientizăm relația dintre noi și egregor, modul prin care îl alimentăm cu gândurile și acțiunile noastre și modul prin care el, la rândul său, ne susține.

În plus, amplificarea și menținerea unei stări de fraternitate spirituale implică efortul nostru de a rămâne deschiși față de schimburile subtile, creatoare, binefăcătoare ce apar între noi și membrii grupului – a nu bloca, printr-o atitudine greșită, acest proces care se produce adeseori spontan. Concret? Înseamnă să dăm mai mic robinetul la bârfă, ranchiună, antipatii și alte tentații meschine care ne fac cu ochiul. Să încetăm să privim la ceilalți  de sus, de pe movila unui orgoliu spiritual exacerbat și, de ce nu, să evităm frecventarea anumitor bisericuțe ce ne dau o falsă senzație de spiritualitate, dar în care singura slujbă e proslăvirea vanității enoriașilor adunați.

A fraterniza cu membrii grupului spiritual înseamnă a ne prinde într-o horă a energiilor benefice, într-o fuziune aurică miraculoasă la care fiecare participă cu ce are mai bun și din care fiecare beneficiază de tot ce au mai bun ceilalți, în măsura în care rămâne deschis.

Principiul rezonanței oculte explică foarte bine ce se petrece în acest caz: fiecare om accesează din Macrocosmos anumite energii benefice corespunzătoare calităților sale, energii care îi sunt la degetul mic. Atunci când mai multe astfel de „degete mici“ se adună și formează o adevărată „mână a lui Dumnezeu“ – grupul spiritual, tuturor celor prezenți acolo le sunt automat la dispoziție calitățile celorlalți.

E ca o inițiere tainică pe care fiecare o poate da celorlalți, prin simpla prezență în grup: Irina, care e curajoasă, permite tuturor accesul la starea de curaj, iar Andrei, cu optimismul său imbatabil, deschide celorlalți orizonturile încrederii în posibilitățile nebănuite ale vieții – este ceea ce Tantra numește „urzeală“, urzeala tainică a grupului spiritual, pe care știința o explică într-o anumită măsură cu ajutorul realității fascinante a câmpurilor morfice.

 Experimentul celei de-a 100-a maimuțe…

...s-a petrecut în jurul anilor ‘50, pe o insulă din Japonia; oamenii de știință care studiaseră îndelung o colonie de maimuțe, au început să le hrănească cu cartofi dulci, aruncați în nisip – așa a început experimentul. Maimuțelor le plăceau cartofii, dar le deranja faptul că îi mâncau de fiecare dată murdari de nisip. Așa au făcut ani de zile, până când, într-o zi, o maimuță de numai 18 luni, pe nume Imo, a descoperit că putea să spele cartofii în apă și să-i mănânce curați. Maimuța s-a bucurat și a învățat-o pe mama ei șmecheria, apoi pe tovarășii de joacă. În scurt timp și alte maimuțe din colonie, în special cele tinere, au adoptat inedita metodă. De la un an la altul, numărul celor care treceau pe o treaptă superioară de inteligență – prin acest gest, aparent simplu, de a spăla cartofii – a crescut.

Și apoi... s-a petrecut minunea.

Să presupunem că, într-o bună dimineață, la răsăritul soarelui, nouăzeci și nouă de maimuțe știau să spele cartofii și chiar atunci a învățat și cea de-a 100-a maimuță. Din acel moment, obiceiul spălării cartofilor a luat, brusc, o amploare explozivă. În aceeași zi, sute de maimuțe din colonie au început să spele cartofii. Imediat, fără să fi comunicat cumva între ele, maimuțe din alte insule și de pe alte continente, s-au apucat la rândul lor să facă asta.

Enigma câmpurilor morfogenetice

Cea de-a 100-a maimuță, cea care dă și numele faimosului experiment, a constituit masa critică necesară pentru consolidarea unui anumit câmp subtil, capabil să genereze o mutație la nivelul întregii rase. Rupert Sheldrake l-a numit „câmp morfogenetic“ sau „morfic“.

„Câmpurile morfice“, explică el, „mențin cunoașterea fenomenelor din lumea vie, minerală și chiar cuantică. Ele înregistrează, de exemplu, acțiunile și transformările pe care le suferă anumite ființe și exercită apoi o influență formatoare, modelatoare asupra tuturor ființelor similare. Câmpurile morfice sunt matrițele în care e turnat metalul topit ca să ia o anumită formă.

Cum se petrece, de fapt, fenomenul de impregnare a întregului grup? Gândiți-vă la pământul peste care plouă: la început este plan, dar aversele sapă mici șanțuri să se scurgă mai repede. Șanțurile se adâncesc în timp, permițând unui volum din ce în ce mai mare de apă să curgă prin ele - aceste șanțuri corespund câmpurilor morfice, cele care fac posibil ca lucrurile să se petreacă într-un anumit fel și nu în altul.“

Te-ai gândit vreodată că există deja un câmp morfic bine structurat și la nivelul școlii noastre de yoga? Poate nu. Dar, chiar dacă nu ai știut, te-ai bucurat împreună cu toți ceilalți de binefacerile sale. Acest câmp morfic permite, de pildă, colegilor din anii mici să înțeleagă cu ușurință, informații ezoterice care în urmă cu un deceniu, două erau greu de asimilat și să atingă din ce în ce mai  repede succesul în continența amoroasă. Iar acestea sunt doar câteva din misterele câmpului morfogenetic generat de un grup spiritual puternic și unit.

De fapt, tot ce facem noi, ca membri ai acestui grup spiritual, poate avea la un moment dat impact asupra întregii lumi. Oricare dintre noi poate fi cea de-a „100-a maimuță“ care să-i ajute pe ceilalți, chiar și pe Marinică, să simtă ceva în meditațiile la unison. Tot așa cum oricare dintre noi poate fi, pe măsura eforturilor sale, cel de-al 100-lea iluminat capabil să aducă omenirea în pragul îndumnezeirii.

Unii oameni rămân singuri toată viața. Caută ani de zile prin cluburi sau pe internet pe cineva cu care să împărtășească din frământările și aspirațiile lor. Oameni deprimați, suferinzi, incapabili să se regăsească într-o lume bolnavă, în care scara valorilor autentice a fost răsturnată. Noi suntem împreună. Ne-am regăsit la aceeași școală spirituală,  într-o largă arie geografică și cu același scop: să-L cunoaștem pe Dumnezeu. Pentru fiecare dintre noi, apartenența la acest grup e o adevărată trambulină. Dacă în loc să ne luăm avânt și să facem saltul, începem să ne plângem că... scândura trambulinei e cam veche și că marginea nu e vopsită așa cum am vrea noi - în roz, riscăm să nu mai zburăm niciodată. Cea mai frumoasă atitudine pe care o putem avea, în fața minunii de a ne regăsi aici, împreună, este aceea de uimire divină: „Ce miracol a făcut Dumnezeu, prin ghidul spiritual, că ne-a adunat laolaltă!“

 

Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște

Acum, că am aflat atâtea lucruri despre grupul spiritual, hai să vedem și să răspundem sincer... noi în ce punct ne aflăm în acest moment? Simțim bucuria de a face parte dintr-un grup? Ne gândim serios la misiunea pe care o avem cu toții, împreună? Realizăm, de pildă, Metoda Supremă și Eficientă primită în tabăra yoghină de la Costinești 2010? Conștientizăm ce înseamnă a lucra la unison cu ceilalți? A vibra alături de toți cei care fac tehnica la aceeași oră, ca niște celule mici, dar extrem de importante dintr-un organism gigantic ce imploră grația lui Dumnezeu?

Și, mai concret, legat de cursul de yoga la care mergem săptămânal: în ce măsură ne pasă de colegii pe care îi întâlnim acolo? Suntem atenți la ei? Am remarcat când cineva a trecut printr-o perioadă dificilă? Ne-am gândit că am putea să-i fim alături, măcar cu o vorbă bună? Suntem conștienți de comorile sufletești pe care le ascund cei din jur? Ne-am gândit vreodată că sunt frații noștri pe calea spirituală și că, doar împreună cu ei, șansele noastre de reușită sunt reale?

Singurul motiv pentru care merita scris acest articol este ca noi să medităm la aceste chestiuni. Care noi? Eu și cu tine. Să ne întrebăm și să luăm o hotărâre: ce facem mai departe?

 

Oricine ai fi te iubesc

A afla lucruri frumoase despre grupul spiritual nu e suficient să producă în noi o transformare majoră – poate vom mai fi tentați să-i criticăm pe ceilalți sau să-i privim cruciș când greșesc. Transformarea apare însă în măsura în care ne aducem aminte ce reprezintă la modul real pentru noi acest grup: o șansă imensă, o forță capabilă să ne deschidă porțile Împărăției Cerurilor, un miracol.

Să evocăm o astfel de trăire. Să ne-o amintim cât mai des, în detaliu. Să observăm care au fost conjuncturile în care a apărut, ce mecanisme au declanșat-o. Evocând-o iar și iar, această stare va deveni ce în ce mai puternică și va genera transformări sufletești ireversibile.

Dacă nu am trăit această stare, dacă încă ne simțim singuri în această comunitate spirituală imensă, putem găsi și un alt grup, mai mic, conform afinităților noastre. Putem merge la grupul de meditație cu îngerii sau să ne înscriem la cursul de Ayurveda. Să fim deschiși să cunoaștem oameni noi, să comunicăm cu ei, să-i descoperim. Să ne lăsăm, la rândul nostru, descoperiți. Să nu-i privim pe ceilalți ca pe niște necunoscuți lipsiți de importanță, să le descoperim calitățile, să-i acceptăm în viața noastră ca pe niște complici simpatici pe calea către Dumnezeu.

Când apar momente dificile, să ne gândim bine înainte de a ne lăsa pradă vechilor tendințe meschine – critică, ranchiună, bârfă. Să-i privim pe cei care ne pun răbdarea la încercare și să le spunem în gând, pur și simplu: „Te iubesc”. Să rezistăm tentației de a le trimite gânduri rele și să facem, din toată inima, acest mic efort, de a le adresa mental câteva cuvinte de iubire. Putem să ne propunem să facem asta o săptămână, cu toți oamenii pe care îi întâlnim. Și să fim atenți la miracolele pe care efortul nostru sincer le va declanșa în afară.

Să nu ne lăsăm sufocați de fricțiuni mărunte și de trucurile ego-ului care ne păcălește că noi suntem mai presus de ceilalți, că suntem mai buni, că noi avem preocupări superioare... Să descoperim lucrurile pe care le avem în comun: puncte de vedere similare, experiențe identice, aspirații comune. Să înțelegem că falsa superioritate, autoizolarea și celelalte piedici pe care singuri ni le punem în calea stării de fraternitate spirituală nu sunt altceva decât trucuri mentale ieftine pe care evoluția noastră spirituală le plătește scump.

Dacă suntem într-un grup mai mic și ceva pare că nu merge, să nu ne complacem lamentându-ne la infinit și comentând pe la colțuri tot ce nu ne convine. Să ne exprimăm franc punctul de vedere. Să luăm atitudine de față cu ceilalți, chiar să propunem o soluție reală, concretă ca lucrurile să meargă mai bine. Să acționăm!

Și mai ales, să nu uităm că atunci când vrem să-i transformăm pe alții, cel mai indicat e să începem cu noi înșine – de exemplu, dacă grupul din care facem parte ni se pare închis sufletește, e posibil ca noi să fim primii care trebuie să ne deschidem...

Dacă niciuna dintre aceste metode spirituale nu te incită, nu e nicio problemă – găsește propria metodă. Toți avem ocazia să fim creativi, să inventăm motivații, să ne apropiem la model real de ceilalți. Să explorăm în felul nostru unic misterele stării de fraternitate spirituală.

Important e... să facem ceva.

 

Toți pentru unul și unul pentru toți

Starea de fraternitate spirituală este un început al deschiderii sufletești față de tot ce există. E o poartă prin care ajungem la comuniunea profundă cu ceilalți membri ai grupului. Apoi, în măsura în care perseverăm, ajungem la starea de fraternitate cu oamenii de pe întreaga planetă. Cu viața întregului Univers. Cu Totul – este momentul în care ne reîntoarcem, prin conștientizare, la starea noastră originară, de unitate divină. La această stare eternă, care așa a fost dintotdeauna și așa va rămâne mereu. Chiar dacă noi am uitat, chiar dacă mintea ne-a jucat feste, chiar dacă ego-ul ne-a păcălit că am putea fi separați de ceilalți.

Starea de fraternitate spirituală, dusă la perfecțiune, ne ajută să descoperim cel mai frumos adevăr dăltuit dintotdeauna în inima noastră: la nivel profund, al esenței noastre divine, noi toți suntem una.

 

 

„Prima noastră stare de fraternitate spirituală începe și chiar se trezește atunci când facem o acțiune (de exemplu, o meditație sau audierea unei anumite muzici) alături de alte ființe umane, care fac parte din același grup spiritual. Apoi, de fiecare dată când realizăm o acțiune împreună cu alți oameni care fac parte din același grup spiritual, savurăm starea de fraternitate care se instalează și chiar se amplifică, pe măsură ce experiența noastră în această privință se îmbogățește”. (profesor yoga Gregorian Bivolaru)

 

„Trăirea amplă și profundă a stării de fraternitate spirituală ne învață că, în realitate, starea de singurătate nu există.“ (profesor yoga Gregorian Bivolaru)

 

Revista Yoga Magazin nr. 73

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

 • Yoga Magazin nr 100
  editie aniversara, 256 pagini, 2019

  Yoga Magazin 97-98
  iulie - octombrie 2018

  Yoga Magazin nr 95-96
  martie - iunie 2018

  Yoga Magazin 94-93
  noiembrie - februarie 2018

 • ANTISTRES 60 CPS
  Are proprietati de reducere a efectelor negative ale stresului asupra organismului.

  Ulei de Magneziu
  Are efect relaxant, calmant, confera pielii aspect catifelat.

 • SIROP DE GHIMBIR
  Tonic digestiv, afrodiziac, antiinflamator, efect de regenerare, stimulare a capacitatii de digestie. 

  CEAI GASTROPROTECT
  Imbunatateste digestia, activitatea intestinala, amelioreaza durerile, creste pofta de mancare.

  ULEI ECO DIN NUCA DE COCOS
  Puternic antioxidant, reintineritor, hranitor, racoritor si armonizator

 • Special Edition - CD10 - KAMALATMIKA
  Indra continuă seria de 12 albume: EDIȚIA SPECIALĂ - Tantric Celebration.

 • Conștiința si enigmele ei
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

  Astrologie cauzală
  Autor: Valentin Badea

  Fantomele de la Trianon
  Autor: Anne Moberly & Eleanor Jourdain

  Aforisme, cugetari, ganduri luminoase si sfaturi pline de intelepciune pentru voi
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Share

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in