Click for more products.
No produts were found.

Corpul de suferinta e o haină inutilă. Dezbrac-o acum!

Posted on4 Month ago by
Love0
Corpul de suferinta e o haină inutilă. Dezbrac-o acum!

„Viața înseamnă suferință“, spunea Buddha cu aproximativ 2500 de ani în urmă. Nu știm precis cum a fost pe vremea lui, dar afirmația se potrivește perfect și în epoca actuală. Frica de moarte, bolile, foametea, sărăcia, violența de toate felurile completează meniul existenței cotidiene. La acestea se adaugă și chinul pe care ni-l creăm cu mânuța noastră subtilă, mintea. Ca și cum nu am fi sătui de mizeria existentă, hrănim zi de zi așa-numitul corp de suferință.

Este vorba de durerea datorată nenumăratelor alegeri pe care le-am făcut și le facem în fiecare clipă. La nivelul minții o identificăm în șuvoiul neîntrerupt de etichete pe care le aplicăm (cel mai adesea inconștienți) peste momentul prezent sau evadarea într-un viitor incert. O neacceptare profundă ce îmbracă forma unei rezistențe conceptuale îndârjite față de ceea ce este acum și aici. Când atinge nivelul emoțional devine un negativism bolnăvicios. Un „NU“ pe care îl purtăm mereu în brațe. Iar în trup totul se traduce în contracție, încordare și din când în când se ajunge chiar la boală.

Cu cât este mai puternică opoziția noastră,  cu atât mai mare este suferința. Și asta ni se petrece tuturor. Nu are importanță că unii dispunem de un nihilism mai elaborat și alții de unul mai primitiv. În esență întâlnim același fenomen: negativitate. Iar din punct de vedere subtil este vorba de o blocare a energiilor vieții, refuzăm să curgem odată cu ele. Cum să nu apară suferința?


Mintea te minte

Care este motivul pentru care preferăm zidul durerii între noi și realitate? De ce ne flagelăm la toate nivelurile când avem promisiunea eternității? Mintea întreabă și tot ea este cea mai în măsură să răspundă, pentru că ea se ocupă de coregrafia dorințelor noastre. Dintr-un instrument subtil și folositor s-a schimbat într-un tiran al destinului. Da, avem nevoie de mental pentru a supraviețui. Toată cunoașterea inerentă lui a adus umanitatea pe o treaptă de dezvoltare greu imaginabilă acum câteva sute de ani. E un fapt cât se poate de real. Dar dacă mintea ne poate ajuta enorm să subzistăm, nu este de niciun folos când ne definim identitatea reală: ceea ce suntem în esență suntem deja. Nu e nevoie de niciun adaos. Însă mentalul trișează când vine vorba de „Cine suntem noi cu adevărat?“ Iar identificarea totală cu el conduce la confuzie, ignoranță și implicit suferință. Ori de câte ori vom privi realitatea prin ochelarii minții suntem mai degrabă orbiți decât ajutați să vedem adevărul. Mintea este plină ochi cu judecăți de non-valoare în ce privește momentul prezent. Orice ar spune nu este decât praf în ochi. Dar ea este nevoită să vorbească, să judece, să se plângă, pentru că altfel s-ar topi în prezent. Ori asta e de neconceput pentru ego, rădăcina minții. De aceea creează rezistență, opoziție, luptă din răsputeri să evite prezentul. Ne atrage într-o lume iluzorie în care el domnește. 

Așii din mâneca minții sunt destul de ușor de depistat, dar mai dificil de combătut: viteza uluitoare cu care se mișcă și memoria. Prin intermediul lor, mintea scoate din sertarele cunoașterii apuse etichete pentru fiecare „aici și acum“ pe care Existența ni-l scoate în cale. Când suntem puși față în față cu evenimentele, mentalul ne furnizează instant o interpretare ideatică. Nu suntem lăsați să gustăm direct experiența. Faptul este verbalizat pe loc, conceptualizat și urmat de o reacție (bună sau rea) bazată pe memorie.

Astfel trăirea directă este mutată din planul real, existențial, la nivelul minții și dizolvată în vorbe goale. Este cea mai mare fraudă care s-a produs vreodată. E ca și cum suntem invitați la masă și în loc de bucate apetisante ni se citește doar meniul. Apoi ni se prezintă alte rețete, o conferință despre aditivii alimentari, codex alimentarius și... rămânem flămânzi.


Facă-se voia vieții

Acest mecanism reactiv al minții ne hrănește și trezește corpul durere (un câmp de energie negativă), care la rândul lui alimentează gândurile nocive și otrăvește trupul. E ca un cerc vicios. De altfel, răspunsul pe care mentalul îl are pregătit pentru fiecare situație de viață este redundant. De ce ar fi necesară o părere față de ceva care există deja? Se petrece oricum, e evident. Cu ce se modifică un eveniment dacă îl etichetăm? Cu nimic. O ninsoare rămâne o ninsoare, chiar dacă la știri suntem informați că natura atacă din nou. Situația e așa cum e, dar noi creăm o problemă. Folosim mintea care activează instant corpul de suferință. Memoria intră în joc și weekend-urile ratate din cauza omătului, frigul și umezeala trase de pe urma iernii revin în actualitate. Apoi, după o scurtă proiecție în viitor, descoperim că minivacanța de la sfârșitul săptămânii în curs e și ea compromisă. Astfel apare disconfortul, ne simțim nedreptățiți, planurile sunt date peste cap. Reacționăm. Ne împotrivim. Odată cu dorința puternică de a modifica într-un fel sau altul evenimentele devenim încordați. Nu putem accepta simplitatea unui fapt evident. Ninge.


Spune simplu: „Da!“

Neputința în fața inexorabilului generează emoții negative. Datorită rezistenței egotice, energia nocivă a tristeții sau a violenței se revarsă în propriul trup și apoi asupra celor din jur. În asemenea situații nu există decât două variante: victime sau tirani. În ambele cazuri avem de-a face cu suferința. Chiar în momentul negativității noastre mentale, mecanice, părăsim momentul prezent; pierdem magia fulgilor de nea, sclipirile paradisiace ale zăpezii. Când privești deschis și contemplativ dansul albului pe alb, senzația este indescriptibilă; fiecare fulg aduce cu el un fior al libertății, mii de licurici ai iernii ne zâmbesc din faldurile mătăsii imaculate. Curge atât de multă poezie din cer.

Cu toate acestea mintea preferă incursiunile nefaste în trecut sau în viitor. Și ne opunem interior nu doar atunci când plouă sau ninge, ci aproape în toate situațiile cu care venim în contact. Chiar dacă forma în care se manifestă negativitatea nu e cea mai virulentă, la nivel profund tot rezistență se cheamă, iar mai devreme sau mai târziu generează suferință. Suntem atât de obișnuiți cu stilul acesta de viață, atât de familiari cu corpul-durere, încât a ajuns să ne pervertească valorile. Frica de singurătate s-a ipostaziat în iubirea adevărată, furia se traduce în tărie de caracter, complezența poartă marca amabilității.

În trăirea totală a momentului prezent nu poate să apară suferința (nu mă refer aici la cazurile grave, obiective). Fără comparații, dorințe, concepte, judecăți, fără zgomotul mintal, viața este mult mai simplă și frumoasă, lipsită de conflict. E stringent necesar ca mintea să fie ținută în frâu și folosită doar acolo unde este cazul. Unde e reală nevoie de ea.

Dar dacă nu se necesită un proces de gândire, acceptarea curentului magic al Existenței ar trebui să devină o atitudine firească. Un „DA!“ spus din tot sufletul. Pentru că Viața nu poate fi împotriva noastră (se petrece invers mai degrabă).

Creatorul nu este împotriva creaturilor. E foarte posibil să nu intuim mereu ordinea lucrurilor, dar un lucru e cert: în Univers e ordine. Nimic nu e la întâmplare. Dacă ninge, înseamnă că așa trebuie să fie. Și pământul are nevoie de apă.

Și plantele au nevoie să fie protejate de frig. Cosmosul nu se zbate doar pentru un weekend de pomină. Există ceva mai presus de eul limitat și fantasmele lui. E chiar voia lui Dumnezeu.

Revista Yoga magazin nr. 72

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

 • Yoga Magazin nr 100
  editie aniversara, 256 pagini, 2019

  Yoga Magazin 97-98
  iulie - octombrie 2018

  Yoga Magazin nr 95-96
  martie - iunie 2018

  Yoga Magazin 94-93
  noiembrie - februarie 2018

 • ANTISTRES 60 CPS
  Are proprietati de reducere a efectelor negative ale stresului asupra organismului.

  Ulei de Magneziu
  Are efect relaxant, calmant, confera pielii aspect catifelat.

 • SIROP DE GHIMBIR
  Tonic digestiv, afrodiziac, antiinflamator, efect de regenerare, stimulare a capacitatii de digestie. 

  CEAI GASTROPROTECT
  Imbunatateste digestia, activitatea intestinala, amelioreaza durerile, creste pofta de mancare.

  ULEI ECO DIN NUCA DE COCOS
  Puternic antioxidant, reintineritor, hranitor, racoritor si armonizator

 • Special Edition - CD10 - KAMALATMIKA
  Indra continuă seria de 12 albume: EDIȚIA SPECIALĂ - Tantric Celebration.

 • Conștiința si enigmele ei
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

  Astrologie cauzală
  Autor: Valentin Badea

  Fantomele de la Trianon
  Autor: Anne Moberly & Eleanor Jourdain

  Aforisme, cugetari, ganduri luminoase si sfaturi pline de intelepciune pentru voi
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Share

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in