Click for more products.
No produts were found.
Blog archives
Latest Comments
No comments
Blog search

Victoria secolului - rugaciunea colectiva

Posted on6 Day ago by
Love0
Victoria secolului - rugaciunea colectiva

Mulți gânditori, savanți și căutători spirituali sunt preocupați de viitorul umanității. Gregg Braden este unul dintre investigatorii pasionați ai zonei de întâlnire dintre mistică și tehnologie. Expert geolog și proiectant de sisteme IT, el propune o viziune provocatoare asupra felului în care putem face trecerea către o eră a armoniei mondiale. Iată o sinteză a ipotezelor sale din cartea Efectul Isaia, apărută la Editura For you. Yoga Magazin te cheamă la o meditație asupra acestui subiect fierbinte – ce facem fiecare dintre noi pentru lumea în care trăim.

 

Există o știință uitată care poate pune capăt tuturor conflictelor, bolilor și suferințelor. Poate naște o epocă de pace și de cooperare între guverne și națiuni. Poate dezamorsa tiparele distructive ale vremii. Ne poate dărui longevitate și sănătate perfectă. Descoperirile de ultimă oră ale fizicii cuantice decodifică această știință și aruncă o lumină nouă asupra rolului pe care fiecare dintre noi îl are în deznodământul istoriei la care suntem părtași.

Margaret Paloma, profesor de sociologie la Universitatea din Akron, Ohio, a identificat patru tipuri de rugăciune frecvent utilizate de oameni: rugăciunea-conversație (când Îi vorbim lui Dumnezeu cu propriile noastre cuvinte pentru a descrie stările, fericirile sau nefericirile prin care trecem), rugăciunea-cerere (când facem apel la forțele divine creatoare pentru a reuși anumite acțiuni), rugăciunea-ritual (când repetăm o succesiune cunoscută de cuvinte, de pildă Tatăl nostru) și rugăciunea-meditație (fără cuvinte).

Cercetările științifice moderne susțin, alături de înțelepciunea străveche, că există și un al cincilea tip de rugăciune, care ne permite să ne contopim gândurile, trăirile și emoțiile într-o unică și puternică forță de creație care poate deschide calea către vindecarea lumii. Din perspectiva fizicii cuantice, secretul pierdut al căii rugăciunii constă într-o nouă viziune asupra vieții. O viziune care ne permite să simțim că miracolul pe care îl cerem s-a petrecut deja, iar cererile noastre au fost deja împlinite. În loc să ne concentrăm atenția asupra a ceea ce nu vrem, o alegere superioară este să ne identificăm cu ce alegem să aducem în viața noastră și să trăim din această perspectivă.

Gândurile bune creează pacea


Cum reușesc trăirile noastre interioare să aibă vreun efect asupra evenimentelor lumii exterioare? Tot ceea ce am izbuti să concepem vreodată drept Creație există ca o stare a tuturor posibilităților. Totuși chiar dacă există componentele care pot da naștere lucrurilor, ele nu dețin întotdeauna și elementul declanșator care să le pună în mișcare.

Este la fel ca atunci când vrem să obținem o bomboană dintr-un vas de apă saturată cu zahăr. Putem pune în apă oricâte lingurițe de zahăr pe care îl privim cum se dizolvă și dispare. Cu toate că nu îl mai vedem, știm că, undeva ascuns în lichid, zahărul există.

ªi rămâne în aceeași stare de invizibilitate până când apare ceva și starea apei se schimbă. Acest agent este numit catalizator, ceva care ajută la declanșarea unei interacțiuni între apă și zahărul din pahar. Declanșatorul poate fi o simplă sfoară fibroasă introdusă în lichid. Pe măsură ce apa îmbibată cu zahăr este absorbită de sfoară, ea se evaporă, lăsând în urmă zahărul. În absența apei, zahărul se cristalizează într-o nouă expresie de sine, cristale strălucitoare care se supun mai mult legilor aerului, decât legilor apei.

Când trăim sentimente cu privire la lucrurile pe care alegem să le experimentăm în lume, acestea sunt precum sfoara introdusă în soluția de zahăr. În sfera posibilităților de creație, plasăm o „matrice“ a sentimentului – ea dezvoltă o cantitate de energie suficientă pentru a permite manifestarea unei noi posibilități. Cheia acestui sistem este dată de faptul că universul ne oferă, în schimb, exact ceea ce sugerează „matricea“ – Universul reacționează la acțiunea noastră. Aceasta îi spune sumei de posibilități unde ne-am plasat atenția. Emoția pe care o atașăm matricei noastre atrage posibilitatea de manifestare a lucrului descris de ea.

Atunci când respingem cu intensitate ceva, alimentăm, de fapt, manifestarea a ceea ce nu ne dorim. Credem că eliminăm frica, însă îi dăm motiv să apară. Alternativa ne sugerează să acceptăm o viziune mai optimistă, cea a paharului pe jumătate plin – ne spun fizicienii care studiază cuantica. Aceste legi ne invită să facem alegeri într-un mod conștient și responsabil, să ne concentrăm mai degrabă asupra experiențelor pozitive la care aspirăm, decât să ne temem de lucrurile negative pe care nu le dorim. Creația ne aduce consecința a ceea ce simțim, manifestând imaginea pe care am construit-o în mintea noastră.

Multe dintre condiționările impuse de tradițiile occidentale ne-au învățat că trebuie să cerem să fie pace în anumite conjuncturi prin care trece lumea noastră. Dar astfel recunoaștem absența păcii și dăm, indirect, putere stării de non-pace. Din perspectiva celui de-al cincilea mod de rugăciune, suntem invitați să creăm pacea planetară prin calitatea gândurilor, a trăirilor și a emoțiilor noastre. Iar credința ne permite mereu să fim siguri că rugăciunile ne vor fi împlinite.


Triunghiul de forță: minte, trăire și emoție

La sfârșitul anilor ‘20, fizicianul danez Niels Bohr a constatat că la nivel subatomic materia se comportă uneori ciudat, în contradicție cu teoriile acceptate la acea vreme. Dezvoltată pe baza studierii tandemului yin-yang, teoria lui Bohr se află la baza fizicii cuantice. Cunoscută sub numele de viziunea Copenhaga, postulează că observatorul unui eveniment devine parte a evenimentului, prin simplul fapt de a observa. În lumea foarte mică a atomilor, observația capătă o și mai mare semnificație, întrucât „obiectele de dimensiunea atomului sunt perturbate de orice încercare de a le observa“.

Faptul că ne-am considerat independenți față de lumea din jurul nostru a dus la nașterea unui sentiment de separare, exprimat de atitudinea „aici“ și „acolo“, „eu“ și „ceilalți“. Credem că lumea „se întâmplă“ în jurul nostru, deseori fără un motiv aparent. Dar trebuie să adoptăm perspectiva holistică a Universului, să înțelegem că fiecare fațetă a noastră și a celor din jurul nostru provine dintr-o  sursă unică și toate lucrează împreună – așa am putea traduce mesajul din Copenhaga.

Rugăciunea este o conlucrare între gând, trăire plină de credință și emoție. Intrăm în comuniune cu lumea prin percepții, simțuri, gânduri, sentimente. Din această perspectivă, fiecare moment poate fi privit ca o rugăciune, într-un sens foarte real. Astfel, în fiecare clipă a vieții contribuim la ceea ce se petrece în jurul nostru, uneori în mod direct și intenționat, alteori indirect, fără a ști măcar că am avut vreun rol. Acest din urmă tip de experiență poate fi cel mai bine descris de cei care simt că viața li „se întâmplă“. Sentimentele în acest caz merg de la nedumerirea provocată de nașterea unui copil până la neputința declanșată de pierderea tragică de vieți omenești, într-un război sau o calamitate. Însă noua modalitate de rugăciune este o participare activă, care ne oferă posibilitatea de a alege rezultatele și variantele de existență


Împreună modelăm viitorul

În 1947, savantul suedez Hans Jenny a demonstrat că vibrația crează un model predictibil în substanța obiectului asupra căruia este proiectată. Gândurile, trăirile și emoțiile sunt vibrații proiectate zi de zi asupra materiei, care trezesc noi potențialități și reglează rezultatul final. Secretul este să concentrăm gândul, trăirea și emoția, să le unim sinergic, astfel încât modelele vibratorii să fie focalizate în aceeași direcție. Cercetări recente făcute de omul de știință japonez Masaru Emoto vin în întâmpinarea acestor idei.

Când gândim, de exemplu: „Vreau să întâlnesc iubirea ideală“, structurăm un model energetic psiho-mental ce exprimă această idee. Însă trăirea și emoțiile trebuie să se sincronizeze cu acest model pentru a da forță dorințelor noastre. Lipsa de rezonanță a tuturor tiparelor – trăiri, emoții, gânduri, etc. – tolerează prezența unor sentimente ascunse de genul: „Nu merit o asemenea iubire“, „Nu cred că e posibil să mai apară cineva în viața mea“ etc. Aceste emoții exprimă frică și sunt tiparele care împiedică manifestarea alegerii noastre conștiente, se pot strecura în conglomeratul dorințelor și conduc la spargerea modelului energetic psiho-mental inițial.

Pe măsură ce punem la unison componentele rugăciunii, ajungem să imprimăm matricea energetică care va cataliza și declanșa o modificare prin care vom găsi perechea ideală. Într-un mod asemănător, dar la o scară mai mare, putem face ca „muntele să se miște” - putem pune capăt războaielor și chiar vindeca bolile cele mai cumplite.

Rugăciunea colectivă reprezintă șansa de a crea împreună viitorul acestei lumi. Pe măsură ce schimbăm calitatea sentimentelor noastre, schimbăm frecvența de vibrație și modificăm tiparele lumii exterioare. Cercetările făcute în domeniul cuantic arată că există o legătură strânsă între forța invizibilă a sentimentului uman și efectele sale asupra mediului înconjurător.

La începutul anilor ‘90, Academia Rusă de Științe din Moscova anunța descoperirea unei relații surprinzătoare între ADN și proprietățile luminii. Fizicianul Vladimir Poponin a descris o serie de experimente care demonstrează că ADN-ul uman afectează în mod direct lumea fizică printr-un câmp energetic necunoscut până atunci. Experimentele au început prin studierea tiparelor de interferențe ale luminii în vid.

Dintr-o încăpere specială a fost îndepărtat tot aerul, și, așa cum era de așteptat, lumina a creat forme aleatorii de aranjare ale franjurilor de interferență. Prima surpriză a apărut când mostre fizice de ADN au fost introduse în camera vidată. În prezența materialului genetic, interferențele undelor de lumină au început să se redistribuie într-o formă regulată. ADN-ul a influențat în mod evident fotonii, prin intermediul unei forțe invizibile. A doua surpriză a fost că, la scoaterea din cameră a mostrelor de ADN, particulele luminoase nu au revenit la forma inițială – aleatorie. ADN-ul lăsase ceva în urma sa, o forță reziduală, „o nouă structură de câmp“.

Aceste experimente sunt importante, deoarece atrag atenția asupra faptului că există proprietăți ale materiei care nu sunt studiate suficient. Explicația furnizată de cercetătorii ruși oferă o și mai mare credibilitate efectului rugăciunii în lumea fizică. ADN-ul a reprezentat, în acest caz, un grup pasiv de molecule. Matricea care a creat structura franjurilor de lumină a putut fi observată în mod direct – prezența unei forme de viață a modificat proprietățile mediului, cu un efect măsurabil concret. Prin extrapolarea acestei experiențe să ne imaginăm ce s-ar putea petrece dacă introducem în mediul de mai sus o formă de ADN care să reprezinte un sentiment sau o atitudine.


Efectul de câmp al conștiinței e real

Cercetătorii ruși au făcut următoarea remarcă: o persoană de dimensiuni medii sub aspectul înălțimii și al greutății are miliarde de celule; dacă fiecare dintre acestea deține aceleași proprietăți capabile să influențeze lumea din jur, cât de mult este amplificat efectul descoperit de ei? Ce se petrece dacă sentimentele aleatorii care străbat celulele unei ființe sunt înlocuite în mod conștient cu rezultatul unei rezonanțe specifice între gând, trăire și emoție, sub forma rugăciunii?

Înmulțim efectele produse de o persoană cu puterea oferită de al cincilea mod de rugăciune, cu șase miliarde de oameni, cât numără astăzi populația globului și începem să avem o idee despre puterea conținută de voința colectivă. Este puterea prin care putem evita și curma suferința care și-a pus pecetea asupra secolului al XX-lea. Cheia constă în a lucra împreună. E cea mai mare provocare a mileniului trei.

Oamenii sunt conectați unii cu ceilalți prin intermediul relațiilor interumane – pe care noi le denumim viață. Deși vedem multe trupuri pe care le considerăm străine de noi, care trăiesc vieți independente, suntem interconectați printr-un sistem invizibil de care nu suntem conștienți. Conexiunea e reprezentată de ceea ce unii au numit „mintea universală“: la un anumit nivel de conștiință nu suntem decât unul. și asta ne oferă o altă mare cheie: cei mulți pot beneficia de pe urma experiențelor a câtorva semeni de-ai noștri. Rugăciunea concentrată doar a câtorva oameni poate influența calitatea vieții unei întregi regiuni. Sunt studii științifice care presupun că relația dintre rugăciunea colectivă și activitatea indivizilor din zonele respective se datorează unui fenomen cunoscut ca „efect de câmp al conștiinței“.

În ultimele două decenii s-au făcut experimente care evidențiază relația dintre rugăciunea colectivă și curba de infracționalitate înregistrată într-un mediu urban. Aceste studii au arătat că rugăciunile pentru pace a doar unu la mie din populația unei zone sunt suficiente pentru ca rata criminalității, a accidentelor și a sinuciderilor să se reducă. Iată că este nevoie de surprinzător de puțini oameni pentru a sădi semințele unei mari posibilități.

Dacă urmăm acest raționament, ajungem la ipoteze provocatoare. În prezent, populația globului este estimată la șase miliarde de oameni. Unu la mie din acest total înseamnă șase milioane de oameni. Mai mult, studiile au arătat că primele efecte ale rugăciunii colective au devenit observabile atunci când numărul participanților a fost mai mare decât rădăcina pătrată din unu la sută din populație. Într-un oraș cu un milion de locuitori, această valoare reprezintă doar o sută de oameni.


A te ruga înseamnă a acționa

Pentru a schimba conjuncturile care permit războiul, opresiunea și suferința în masă, trebuie să transformăm gândirea care a îngăduit apariția acestor conjuncturi. Trăim într-o societate a consensului colectiv. Împrejurările care încurajează războiul și suferința la scară mare reflectă elementele ce fac posibilă existența acestor condiții la scară redusă. Uneori conștient, alteori nu, aprobăm ceea ce vrea grupul din care facem parte, într-un mod pe care nici nu-l bănuim. La niveluri de care s-ar putea să nu fim nici măcar conștienți, emoțiile, atitudinile și acțiunile pe care le adoptăm unul în raport cu celălalt, în fiecare zi, contribuie la crearea acelor convingeri și credințe colective, care încuviințează războaiele și suferința prezente în lume.

De exemplu, o mentalitate favorabilă războiului, de preconizare și de pregătire în vederea unui conflict la nivel internațional, poate surveni numai dacă permitem existența conflictelor în viețile noastre personale. Pe măsură ce trăim episoade individuale în care „ne apărăm“ de relațiile sentimentale și interumane în general, „păcălindu-i“ pe cei de la școală, pe colegii de serviciu și pe cei care reprezintă concurența, fizica cuantică ne reamintește că aceste expresii individuale ale vieților noastre pavează drumul către expresii similare, mult amplificate, într-un alt moment și alt loc.

Iar asemenea concluzii sunt traduceri într-un limbaj modern a ceea ce tradițiile spirituale avertizează de milenii.

Pentru a beneficia de pace în lumea întreagă, trebuie să aducem pacea în propriile vieți. Din perspectivă cuantică, nu are nicio logică să ne facem cu violență loc printre oameni pentru a ajunge în locul unde ne-am parcat mașina și să ne năpustim apoi, în mijlocul traficului, tăind calea altor șoferi, în drumul nostru către un miting pentru pacea mondială.

Ni se cere să regândim din temelii modul de abordare a conflictelor. Nu mai poate exista ceva de genul „noi“ și „ei“. Nu există decât „noi“. Am depășit condițiile în care era eficient să ne impunem asupra altora voința și ideile legate de schimbare.

Rugăciunea nu este un act pasiv – cercetările științifice moderne sugerează că abilitatea noastră de a intra în comuniune cu forțele cosmosului, de a ne alege calea în timp și de a determina cursul istoriei noastre viitoare poate fi singura, cea mai completă și cea mai importantă forță prin care lumea va fi transformată. Rugăciunea este o forță concretă, măsurabilă și determinată în cadrul Creației. Rugăciunea este reală. A te ruga înseamnă a acționa divin.

Ne aflăm în pragul unei epoci în care supraviețuirea speciei noastre dă semne că depinde efectiv de capacitatea noastră de a aplica știința uitată a rugăciunii. Implicațiile pe care această știință le poate avea la scară globală sunt de proporții uriașe. Perioada în care trăim reprezintă, probabil, primul moment din istoria omenirii când avem posibilitatea să ne determinăm conștient viitorul.

Revista Yoga Magazin nr. 73/2011

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

 • Yoga Magazin nr 100
  editie aniversara, 256 pagini, 2019

  Yoga Magazin 97-98
  iulie - octombrie 2018

  Yoga Magazin nr 95-96
  martie - iunie 2018

  Yoga Magazin 94-93
  noiembrie - februarie 2018

 • ANTISTRES 60 CPS
  Are proprietati de reducere a efectelor negative ale stresului asupra organismului.

  Ulei de Magneziu
  Are efect relaxant, calmant, confera pielii aspect catifelat.

 • SIROP DE GHIMBIR
  Tonic digestiv, afrodiziac, antiinflamator, efect de regenerare, stimulare a capacitatii de digestie. 

  CEAI GASTROPROTECT
  Imbunatateste digestia, activitatea intestinala, amelioreaza durerile, creste pofta de mancare.

  ULEI ECO DIN NUCA DE COCOS
  Puternic antioxidant, reintineritor, hranitor, racoritor si armonizator

 • Special Edition - CD10 - KAMALATMIKA
  Indra continuă seria de 12 albume: EDIȚIA SPECIALĂ - Tantric Celebration.

 • Conștiința si enigmele ei
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

  Astrologie cauzală
  Autor: Valentin Badea

  Fantomele de la Trianon
  Autor: Anne Moberly & Eleanor Jourdain

  Aforisme, cugetari, ganduri luminoase si sfaturi pline de intelepciune pentru voi
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Share

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in