Click for more products.
No produts were found.

Descopera punctul uimitor de vedere al intelepciunii

Postat pe5 Luna in urma de
Love0
Descopera punctul uimitor de vedere al intelepciunii

Da. Sunt scânteia dumnezeiască din tine. Sunt Sinele tău. Sunt acea parte din eternitate care te însoţeşte clipă de clipă. Acea parte din tine care priveşte totul din punctul de vedere al lui Dumnezeu Tatăl. Tu şi eu suntem unul şi acelaşi, doar că printr-o misterioasă distorsiune a spaţiului şi timpului s-a creat între noi un lung coridor. Această distanţă te-a făcut, cel puţin în aparenţă, să-ţi pierzi identificarea cu mine. Să mă uiţi. De atunci îţi cauţi sensul. De atunci cauţi să descoperi cine eşti.

 

Separat de mine, tu nu ai o identitate reală. Adevărata ta viaţă începe în momentul în care mă poţi recunoaşte. Până atunci te identifici şi dai în felul acesta realitate energiilor pe care, conform rezonanţelor tale, le atragi pe acest coridor care ne desparte. Aceste energii pot fi bune, în sensul că te apropie de mine sau rele, în sensul că te îndepărtează de mine. Invitaţii de onoare sunt: Iubirea, Bunătatea, Compasiunea, Aspiraţia spirituală, Credinţa de nezdruncinat în Dumnezeu. Printre intruşi se numără: Lenea, Mânia, Orgoliul, Gelozia, Invidia, Ignoranţa.

 

Intruşii care te mint

Şi tu, şi eu acţionăm precum aparatele de emisie–recepţie. Doar că eu m-am branşat la postul de emisie primordial; sunt în rezonanţă cu şi manifest punctul de vedere al lui Dumnezeu Tatăl, punctul de vedere al înţelepciunii ultime. Pe când tu încă îţi doreşti să prinzi şi alte rezonanţe, mai asculţi şi alte posturi, alte puncte de vedere. Te şi identifici cu ele; ţi le însuşeşti. Este liberul tău arbitru, darul pe care l-ai primit de la Dumnezeu: să alegi frecvenţa la care te branşezi.

Problema se pune dacă îţi foloseşti cu adevărat acest dar. Să îţi dau un exemplu: ştii că o jumătate de oră de pranayama zilnic face minuni pentru sănătate. Însă când se pune problema să faci ZILNIC acest tapas... ei bine, aici intervin punctele de vedere. Din cauza cărora de cele mai multe ori amâni sau renunţi.

Toate sunt extrem de importante şi cu asta îţi linişteşti conştiinţa. Acum, în această clipă, trebuie să-l suni pe X. Acum, în această clipă, ai nevoie de puţină plimbare în aer curat. Acum, în această clipă, eşti foarte obosit şi mâine ai o zi grea. Acum, în această clipă, trebuie să te destinzi şi să te uiţi la un film. Şi dacă a trecut momentul „critic“ în care ai fi putut să acţionezi, cu alte cuvinte dacă ai reuşit să-ţi adormi conştiinţa, brusc te simţi mai relaxat. Mai uşurat.

 

Uitarea de sine naşte monştri

Vrei să ştii ce se petrece de fapt? În acel scurt moment de alegere, când trebuie să te decizi între o acţiune spirituală şi una egoistă, intruşii de pe coridor, cei pe care singur i-ai invitat, vin fuguţa, gâfâind şi cu obrajii rumeni să-ţi ţină o prelegere. Pentru că le-ai deschis uşa demult, nu sunt noi veniţi, sunt de-ai casei, punctul lor de vedere a căpătat pentru tine greutate. Şi ei ştiu asta. Ştiu că obişnuinţa e a doua natură. Obişnuinţa ta înseamnă supravieţuirea lor. Ştiu că pot alege în locul tău, pentru că tu ţi-ai însuşit de mult punctul lor de vedere. Te-ai identificat cu ei. Şi le-ai oferit în acest fel realitate.

Îţi dau un singur exemplu. Priveşte Lenea şi vezi dacă o recunoşti. Umple tot coridorul. Privirea ei te hipnotizează. Te ţintuieşte locului şi nu-ţi vine decât să stai. Încă puţin. Şi încă puţin. Până mâine. Sau poate poimâine. Şi ce atâta grabă? Oricum e abia dimineaţă. Te mişti mai greu, corpul e mai amorţit. Nu poţi să faci asane spectaculos. Mai bine laşi pe mai târziu. După serviciu. Şi brusc buna dispoziţie îţi revine. Te scoli repede din pat. Ce bine... Nu te-a prins fără motiv.

La început Lenea intervine doar când poziţia ei e periclitată. Atunci îşi etalează farmecele. Împrăştie un parfum adânc de nepăsare şi uitare. Şi ce dacă stai? Ce, a intrat timpul în sac? E atât de bine să nu te gândeşti la lucrurile care necesită să acţionezi. Lenea te transformă în legumă, te face letargic, te prosteşte. Şi face alegeri pentru tine. Alege somn cât cuprinde, inerţie cât casa, indolenţă şi nepăsare.

Lenea, Mânia, Orgoliul, Gelozia, Invidia, Ignoranţa – asta e problema lor: îţi oferă soluţii rapide, lipsite de efort. O stare teribil de scurtă de fericire palidă. Acesta e punctul lor de vedere: De ce să suferi? De ce să te chinui? De ce să faci ceva? De ce să mişti vreun deget? Cu alte cuvinte: De ce să crezi că eşti mai mult de atât, că ai în tine o scânteie de Dumnezeu, de eternitate, de beatitudine când, pentru a fi cât eşti, nu trebuie niciun efort? De ce să trudeşti pentru a atinge o fericire nepieritoare când se poate trăi şi cu firimituri? De multe ori îţi însuşeşti aceste puncte de vedere, care se hrănesc din nepăsarea ta până devin imense, până consideră că acest coridor ce ne desparte este casa lor, o locuinţă înaltă şi solidă.

Frica cea mai mare a acestor intruşi este că într-o bună zi ai putea să spui GATA. Să te trezeşti. Să vezi că această dulce uitare de Sine este de fapt un coşmar. Care naşte monştri. Monştri care te ţin legat, într-un fel sau altul, de identificarea cu trupul pe care îl ai, cu această minte pe care o ai, cu această fantasmă în care trăieşti. Te leagă la ochi să nu vezi mai departe. Să crezi că acesta e finalul, că asta e tot. Să te facă o păpuşă extrem de uşor de manipulat pentru oricine vrea să te conducă. Nici să nu bănuieşti că Dumnezeu a avut altceva în minte atunci când te-a creat.

 

Priveşte de la înălţime ca să vezi departe

Intruşii ştiu că trezirea ta este inevitabilă. De când e lumea, au existat fiinţe care au învins în lupta pentru supravieţuirea sufletului. Care au trecut dincolo de trup şi dincolo de minte. Iar acea viziune de dincolo, de dincolo de iluzie,i-a trezit la adevărata viaţă, a trezit în ei Iubirea, Compasiunea, Bunătatea, Credinţa de nezdruncinat în Dumnezeu, Fericirea nepieritoare. O fericire pe care nu o poţi ţine închisă în colivie, nu o poţi ascunde. Care, atunci când o vezi pe chipul cuiva, te face curios, te intrigă. Ce face acest om de nu este pângărit sufleteşte de problemele acestei lumi? Cum trece nepătat prin viaţă? Cum poate zâmbi cu o suverană detaşare, plină de pace şi blândeţe, neatins de aceste tăvăluguri?

Intruşii vor să te convingă să duci o existenţă lipsită de sens spiritual. Ei ştiu că trezirea ta se poate petrece într-o clipă, de aceea vor să te ţină ocupat întreaga zi. Să-ţi adoarmă conştiinţa, să-ţi adoarmă vigilenţa. Să-ţi ucidă sufletul încetul cu încetul. Să înăbuşe orice tendinţă de a deschide ochii. De a acţiona.

Ştiu să piardă bătălii doar pentru că uneltesc noi victorii. Şi nu poţi scăpa de acţiunea lor decât prin comuniune autentică şi continuă cu Dumnezeu, prin credinţă de nezdruncinat în El. Printr-o transformare radicală a punctului tău de vedere. Printr-o alegere conştientă a viziunii înălţătoare, spirituale, dumnezeiești. Atunci când faci loc Binelui, Răul este înghesuit. Când Binele creşte, distanţa dintre noi se micşorează, iar intruşii nu mai au spaţiu să se desfăşoare.

Tu ai capacitatea de a te transforma, ei nu. De aceea, când spaţiul lor va fi îngust până la sufocare, vor căuta alte conştiinţe somnolente cărora să le impună punctul lor de vedere.

 

Nu lupta cu răul, sporeşte binele

Ce poţi să faci pentru început? Cum să-ţi accesezi totuşi liberul arbitru? Primii paşi sunt destul de simpli şi au rolul de a-ţi trezi conştiinţa adormită. Neîntâmplător Frumoasa din Pădure e trezită printr-un sărut. Atunci când iubeşti, sufletul tău e în sărbătoare. Străluceşte. Radiază. Emană. Inima ta izbucneşte ca o floare. Cum să ţii în frâu această ardoare? Simţi atunci că eşti gata să faci orice pentru a te transforma. Pentru a scoate la iveală ce e mai bun în tine. Şi când deschizi uşa Iubirii, cu ea intră Bunătatea, Cunoaşterea, Compasiunea, Puritatea. De aceea se spune că Iubirea este singura comoară pe care o poţi lua cu tine în lumea de dincolo. Iubirea este reală. Iubirea revarsă o cascadă a Binelui în fiinţa ta. Iubirea îţi deschide poarta Eternităţii.

O altă metodă este să urmăreşti să fii cât mai atent. Să urmăreşti, cu o permanentă vigilenţă, să descoperi dacă eşti chiar tu cel care alege. Gândeşte pe termen lung. Asumă-ţi responsabilitatea alegerilor tale. Chiar dacă evoluţia spirituală implică anumite eforturi de autodisciplinare; în perspectivă, aceste eforturi te ajută să devii o fiinţă completă, un om mai bun, un suflet într-o comuniune cât mai directă cu Dumnezeu. Înainte de fiecare alegere pe care o faci, fă o mică proiecţie în viitor şi vezi dacă efectele acţiunii tale te vor ajuta sau nu din punctul de vedere al evoluţiei tale.

Transformarea punctului de vedere nu e o bagatelă. Nu se face pocnind din degete. În primul rând trebuie să crezi că este ceva bun. Care te transformă. Care merită eforturile tale. Dacă rezolvi problema credinţei, lucrurile sunt pe jumătate rezolvate, în sensul că vei duce o luptă din ce în ce mai conştientă cu intruşii. Fiecare mică bătălie câştigată îţi va da un plus de discernământ.

Vrei să ştii punctul meu de vedere? Din punctul meu de vedere tu eşti aici, tu nu ai plecat niciodată. Tu eşti una cu mine. Acel sentiment pe care îl ai de identificare cu un eu limitat, efemer şi iluzoriu e ca un balon de săpun. Se poate sparge la prima trăire autentică. La prima perspectivă superioară şi înălţătoare. Se poate sparge atunci când reuşeşti să mă întrezăreşti printre intruşi. Şi după ce s-a spart începe efortul tău. Să-ţi alchimizezi slăbiciunile pentru a mă atinge. Să fugăreşti Lenea şi să inviţi Aspiraţia autentică. Să spulberi Ignoranţa şi să aduci lumina Cunoaşterii. Să faci loc Binelui până când Răul nu mai are loc să se desfăşoare. Nu te lupta cu răul. Amplifică binele.

 

Sunt oglinda ta

Partea frumoasă a acestui efort e că noii tăi invitaţi sunt transparenţi. Prin trupurile lor mă poţi distinge. Ei au nevoie de spaţiu pe verticală, nu pe orizontală. Şi dacă te vei identifica cu ei, vei creşte. Te vei apropia de mine. Şi cu cât te vei apropia, cu atât mă vei vedea mai bine. Vei ajunge chiar în faţa mea. Şi mă vei privi ca într-o oglindă. O oglindă a îndumnezeirii.

Te aştept! Sunt Sinele tău. Sunt scânteia dumnezeiească din tine.

din revista Yoga Magazin nr. 71

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Meniu

 • Yoga Magazin nr 100
  editie aniversara, 256 pagini, 2019

  Yoga Magazin 97-98
  iulie - octombrie 2018

  Yoga Magazin nr 95-96
  martie - iunie 2018

  Yoga Magazin 94-93
  noiembrie - februarie 2018

 • ANTISTRES 60 CPS
  Are proprietati de reducere a efectelor negative ale stresului asupra organismului.

  Ulei de Magneziu
  Are efect relaxant, calmant, confera pielii aspect catifelat.

 • SIROP DE GHIMBIR
  Tonic digestiv, afrodiziac, antiinflamator, efect de regenerare, stimulare a capacitatii de digestie. 

  CEAI GASTROPROTECT
  Imbunatateste digestia, activitatea intestinala, amelioreaza durerile, creste pofta de mancare.

  ULEI ECO DIN NUCA DE COCOS
  Puternic antioxidant, reintineritor, hranitor, racoritor si armonizator

 • Special Edition - CD10 - KAMALATMIKA
  Indra continuă seria de 12 albume: EDIȚIA SPECIALĂ - Tantric Celebration.

 • Conștiința si enigmele ei
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

  Astrologie cauzală
  Autor: Valentin Badea

  Fantomele de la Trianon
  Autor: Anne Moberly & Eleanor Jourdain

  Aforisme, cugetari, ganduri luminoase si sfaturi pline de intelepciune pentru voi
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Share

Create a free account to save loved items.

Conectare

Create a free account to use wishlists.

Conectare