Click for more products.
No produts were found.

Dupa cum e Dumnezeu

Posted on3 Month ago by
Love0
Dupa cum e Dumnezeu

În urmă cu un secol și mai bine un mare poet îndemna: „Îmbătați-vă necontenit! Cu vin, cu poezie ori cu virtute, după cum vă e felul!” O asemenea exclamație dă fiori chiar și celui care se crede întruchiparea cumpătării. Dincolo de orice artificiu liric, este strigătul impetuos al vieții care vrea să se reverse, uneori stângace, peste limitele fizice. Este fervoarea sufletului care aspiră iasă de sub tirania gravitației și tinde să suprime toate interdicțiile, toate tabuurile.

Câtă fașcinație trezește însă ideea de beție, tot atâta teamă! Și pe cât sunt de entuziaști cei care o proclamă demnă de râvnit ca stare de vârf, pe atât de porniți să o încrimineze sunt aceia care văd în beția hăul ce riscă să înghită sufletul.

Vorbesc ei oare despre același lucru? Ai zice că nu! În fond ce au în comun dervișii rotitori care dansează răpiți în extaz sau misticii creștini care se roagă plângând de fericire cu bețivul care duce somnambulic sticla la gură, cu toxicomanul care se injectează iar și iar, devorat de propria-i dorință? Chipul celor dintâi strălucește de o lumină suprafirească, fața celorlalți doi își estompează trăsăturile umane, încremenind cu timpul o mască a tristeții. (Ai privit vreodată ochii unor asemenea oameni? Stinși, înecați de amărăciune surdă...)

Ei au pornit spre puncte opuse, dar din aceeași răscruce sufletească. Și pe unii, și pe alții îi arde setea, nevoia de a arunca în aer zidurile imaginației care îi despart de adevărul propriei lor inimi. (Sincer, tu n-ai avut niciodată viziunea unei explozii colosale în care carcasa lustruită a ființei tale, mecanismele ei obosite și sărăcăcioase se fac țăndări și în tăcerea profundă care se lasă, la sfârșit, după ce se limpezește aerul, în tăcerea muzicală a esenței tale regăsite descoperi intensitatea vieții autentice, intensitatea vieții celei eterne?) Și unii, și alții vor să spargă coaja acestei lumi. Primii pătrund până la miezul său incandescent, ceilalți se otrăvesc cu sucurile ei impure, alunecând mereu pe aceeași suprafață.

De fapt, e doar o problemă de opțiune. Să te lași sfârtecat de mișcarea centrifugă a unor paradisuri artificiale sau să trăiești preafericirea lucidă a celui care nu fuge de viață, ci îi pătrunde misterele, îi savurează splendorile, îi folosește darurile. Iar atunci ai putea să îndemni: „Îmbătați-vă necontenit! Cu frumusețe, cu adevăr, cu iubire, după cum e Dumnezeu!”

 

Din revista Yoga Magazin nr. 38

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

 • Yoga Magazin nr 100
  editie aniversara, 256 pagini, 2019

  Yoga Magazin 97-98
  iulie - octombrie 2018

  Yoga Magazin nr 95-96
  martie - iunie 2018

  Yoga Magazin 94-93
  noiembrie - februarie 2018

 • ANTISTRES 60 CPS
  Are proprietati de reducere a efectelor negative ale stresului asupra organismului.

  Ulei de Magneziu
  Are efect relaxant, calmant, confera pielii aspect catifelat.

 • SIROP DE GHIMBIR
  Tonic digestiv, afrodiziac, antiinflamator, efect de regenerare, stimulare a capacitatii de digestie. 

  CEAI GASTROPROTECT
  Imbunatateste digestia, activitatea intestinala, amelioreaza durerile, creste pofta de mancare.

  ULEI ECO DIN NUCA DE COCOS
  Puternic antioxidant, reintineritor, hranitor, racoritor si armonizator

 • Special Edition - CD10 - KAMALATMIKA
  Indra continuă seria de 12 albume: EDIȚIA SPECIALĂ - Tantric Celebration.

 • Conștiința si enigmele ei
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

  Astrologie cauzală
  Autor: Valentin Badea

  Fantomele de la Trianon
  Autor: Anne Moberly & Eleanor Jourdain

  Aforisme, cugetari, ganduri luminoase si sfaturi pline de intelepciune pentru voi
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Share

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in