Click for more products.
No produts were found.

Patana Yoga - Yoga lecturii atente si a studiului

Posted on3 Month ago by
Love0
Patana Yoga - Yoga lecturii atente si a studiului

Iată câteva elemente de bază referitoare la Patana Yoga – yoga lecturii atente şi a studiului. Această formă de yoga urmăreşte să ne transforme în altfel de cititori. Patana Yoga vizează depăşirea acelui gen de lectură care se limitează doar la intelect. Ne ajută să trăim din plin momentul prezent, fiind foarte atenţi asupra a ceea ce citim sau studiem. Această formă secundară de yoga acţionează asemănător cu tehnica shambhavi mudra, cunoscută de mulţi dintre voi.

- Consacrăm fructele acţiunii de a studia către Dumnezeu Tatăl. Astfel este blocată prompt influenţa demonilor, care nu ne vor putea împiedica să începem practica acestei forme secundare de yoga.

- Realizăm rapid, 2-3 minute, o relaxare a trupului (shavasana) fie întinşi la sol, fie aşezaţi pe scaun.

- Ne orientăm către direcţia sud geografică (pe care o vom stabili în prealabil cu ajutorul unei busole), pentru a fi siguri că suntem în realitate aşezaţi cu faţa către nordul magnetic. Ne asigurăm că dispunem de lumina fizică de care avem nevoie. Simţim o stare inefabilă de confort, de bună stare.

- Trecem la cea mai importantă etapă a acestei forme de yoga: lectura sau studiul. Pe întreaga durată a acestei etape, urmărim să păstrăm senzaţia de trup cât mai relaxat, de destindere euforică. Eliminăm din minte gândurile secundare, grijile, stările de stres.

Ne orientăm simultan atenţia atât asupra subiectului pe care îl citim, cât şi asupra noastră înşine în ipostaza de martori detaşaţi – privim de undeva de sus pe cel care citeşte, pe cel care studiază. Astfel intrăm noi înşine (ca fiinţă, ca trup) în categoria obiectelor percepute în simultaneitate.

Accedem la o tainică dimensiune verticală unificatoare. Conştientizăm la un moment dat că depăşim, graţie unei osmoze ce survine, relaţia subiect-obiect ce ne face să ne simţim într-o stare de separare. Este chiar excelent să ne observăm parcă de undeva de sus în timp ce citim.

Este binevenit să ne întrebăm uneori, analizându-ne cu o maximă luciditate: „Există acum în universul meu lăuntric tensiuni emoţionale?”, „Există tensiuni mentale?”, „La nivelul trupului, constat că mai există unele tensiuni fizice?”, „Cine citeşte acum şi cum face asta?”.

- În finalul perioadei de lectură sau studiu, vom realiza, timp de 5-7 minute, în funcţie de timpul de care dispunem, o etapă care ne va fi de un real folos de aprofundare a informaţiilor valoroase pentru noi, mai ales din punct de vedere spiritual.

Închidem cartea, ne interiorizăm, rămânem cu ochii închişi. Urmărim să încarnăm ideile binefăcătoare, creatoare pe care le-am descoperit în cursul lecturii noastre. Observăm cu atenţie procesele de rezonanţă ocultă pe care le declanşează şi le manifestă în universul nostru lăuntric. Aspirăm să preluăm în fiinţa noastră, să asimilăm pentru totdeauna aceste idei benefice.

Ulterior, pe baza experienţei distincte pe care am avut-o, vom putea evoca stările trăite. În felul acesta lectura sau studiul se vor dovedi rodnice pentru noi.

 

Vă îmbogăţiţi cu idei-forţă

O lucrare valoroasă ne va fi hrană intelectuală. Conştientizarea atentă a ideilor minunate va face să apară în universul nostru lăuntric procese de rezonanţă ocultă corespondente, pregnant binefăcătoare.

Va trezi şi va dinamiza într-o anumită măsură învelişul supramental vijnanamayakosha. Va contribui la creşterea inteligenţei şi la amplificarea intuiţiei în universul nostru lăuntric. Ne va eleva frecvenţa de vibraţie.

Vom observa că procesele de rezonanţă ocultă binefăcătoare se extind ca durată. Odată asimilate în fiinţa noastră, evocarea lor fulgerătoare va face să apară aceleaşi trăiri minunate. Astfel, va fi uşor pentru noi să remarcăm cum ne îmbogăţim lăuntric şi ajungem să creştem spiritual, iar sfera conştiinţei noastre se dinamizează într-un mod creator.

Este de asemeni foarte bine să observăm, în această etapă, ce alte ecouri, ce sentimente, ce senzaţii se declanşează în celelalte învelişuri ale fiinţei, în strânsă legătură cu ideile binefăcătoare creatoare pe care le-am asimilat.

În timp ce realizăm retrospectiv toate acestea, e indicat să ne păstrăm atenţia simultan orientată asupra noastră. Pornim de la premisa că microcosmosul fiinţei noastre este şi rămâne o imensă carte vie care ne ajută să creştem din punct de vedere spiritual şi ne transformă profund atunci când adăpostim în ea idei sublime, geniale, binefăcătoare.

Dacă nu dispunem de o memorie deosebită, este util să realizăm note succinte de lectură sau să extragem ideile ce ne impactează cu putere, în strânsă legătură cu afinităţile noastre, cu gusturile ce ne caracterizează.

Apoi, când urmărim să reactivăm prin evocare aceste procese de rezonanţă ocultă deosebite, ne va fi foarte uşor. Vom reciti cu atenţie notiţele respective, vom alege o anumită idee excepţională pe care o vom evoca şi, dat fiind faptul că am asimilat-o deja în urmă cu luni, ani sau zeci de ani de zile, vom declanşa în universul nostru lăuntric procese de rezonanţă ocultă cu care suntem deja familiarizaţi.

Mai mult decât atât, vom descoperi că o anumită idee nu declanşează niciodată în noi stări şi experienţe identice nici când o evocăm a o mia oară, nici a zece mia oară. Vom constata cu încântare că experienţa ce apare este asemănătoare, dar nu identică. Acesta este deliciul sublim al evocării unei anumite idei pe care am descoperit-o la un moment dat în timpul lecturii, care ne-a impactat într-un fel cu totul aparte şi care a devenit apoi pentru noi o idee-forţă.

 

Înfloriţi şi deveniţi

O idee-forţă divină este, pe bună dreptate, o gură de rai, căci face cu putinţă branşarea la o sferă nesfârşită de forţă cu o frecvenţă de vibraţie corespondentă.

Întotdeauna când o asimilăm şi apoi o încarnăm în noi, o idee-forţă ne transformă considerabil frecvenţa globală de vibraţie şi contribuie din plin la o transformare a punctului nostru de vedere, a viziunii noastre asupra lumii.

Fiecare idee binefăcătoare, integrată în universul nostru lăuntric, face să apară un anumit sentiment, o anumită trăire şi chiar, în anumite condiţii, o anume senzaţie. De aceea, este constructiv să descoperim ce sentimente, ce trăiri, ce senzaţii naşte în noi o idee ce este receptată şi apoi asimilată.

O idee-forţă asimilată în universul nostru lăuntric şi hrănită apoi precum o plantă rară devine vie şi provoacă un proces neîncetat de rezonanţă ocultă. E ca şi cum am lua un vas de lut, am pune în el sămânţa unui trandafir şi apoi l-am îngriji aşa cum se cuvine. După un timp, un trandafir ne va desfăta cu parfumul său ales.

Spre deosebire de lumea fizică, unde înflorirea unei flori nu durează o veşnicie, o idee-forţă ne va oferi la nesfârşit toate avantajele şi beneficiile ce o caracterizează. Altfel spus, va face să se manifeste continuu un anumit proces de rezonanţă benefică specific şi, în plus, ne va transforma într-o forţă radiantă ce va genera, pe o anumită rază sferică, energia subtilă ce îi e caracteristică.

Aşa cum un trandafir înflorit are un parfum fermecător anume, tot astfel o fiinţă umană în şi prin care se manifestă o idee-forţă devine ea însăşi o forţă.

Macrocosmosul ne răspunde la orice solicitare cu DA, trebuie însă să veghem să devenim forţe ale binelui şi nu ale răului, cum, din nefericire, unii oameni aleg şi reuşesc să fie.

În măsura în care veţi practica de acum înainte Patana Yoga, veţi avea parte de o mulţime de trăiri spirituale excepţionale, profund benefice, transformatoare – cu condiţia să selectaţi cu atenţie sursele de lectură din care vă veţi nutri spiritual.

Veţi descoperi că este cu putinţă să asimilaţi ideile constructive, sublime, divine întocmai precum hrana. Reţineţi însă că hrana spirituală asimilată pentru totdeauna în noi este de mii de ori mai valoroasă decât cea fizică, deoarece este o comoară extraordinară pe care nu poate să ne-o fure nimeni, pe care n-o putem pierde niciodată şi din care putem dărui tuturor, fără să se diminueze vreodată. Aici intră spontan în acţiune Legea dăruirii oculte.

Când oferim celor deschişi şi capabili să recepteze o anumită idee sublimă, divină, semănăm în ei acea idee-forţă. Îi putem impulsiona cu putere prin exemplul nostru viu: am preluat prima oară o idee, am asimilat-o, am făcut-o să devină vie şi apoi am transformat-o în idee-forţă.

Ideile divine, minunate pe care le preluăm şi le asimilăm sunt ulterior dinamizate şi cresc cu mare uşurinţă atunci când dispunem de o imensă energie ocultă ojas. Ojas se amplifică în noi într-un mod uşor şi foarte plăcut când transmutăm potenţialul sexual în energie, pe care o direcţionăm, o ridicăm şi o acumulăm fie la nivelul lui manomayakosha – învelişul mental, fie la nivelul lui vijnanamayakosha – învelişul supramental.

Va fi atunci foarte uşor pentru noi să asimilăm şi să facem să încolţească o anumită idee-forţă care, de îndată ce se va maturiza, va rămâne pentru totdeauna o putere binefăcătoare, teribilă, radiantă. Atunci, datorită acestei manifestări energetice complexe ce va emana din fiinţa noastră cu intensitate, vom fi remarcaţi de oameni chiar şi când ne vom plimba pe stradă, iar unii ne vor privi cu atenţie, fără să ştie din ce cauză sunt impulsionaţi să reacţioneze aşa.

 

Accesul la supramental este mai uşor

După ce veţi aplica yoga lecturii atente şi a studiului cu anumite lucrări valoroase, dacă veţi decide să vă opriţi atenţia asupra unor surse de informare cum unele ziare şi reviste din România, veţi conştientiza diferenţa imensă şi veţi aprecia la justa valoare această formă secundară de yoga.

Pentru asta însă trebuie să aveţi la dispoziţie un timp minim. Vă asigurăm că veţi dispune din plin de acest timp, dacă veţi renunţa la obsesia zilnică a internetului, veţi elimina sau măcar veţi reduce cu 95% vizionarea emisiunilor TV şi veţi abandona pentru lungi perioade de timp lectura mijloacelor mass-media.

Veţi avea în schimb compensaţii lăuntrice pe măsură. Veţi ajunge să fiţi în mod spontan foarte selectivi cu cărţile pe care le studiaţi. Cei care îşi vor trezi şi dinamiza astfel învelişul supramental vijnanamayakosha vor putea să realizeze, în anumite condiţii, ceea ce se numeşte lectură rapidă.

După 7-8 luni de antrenament atent al acestei forme secundare de yoga, veţi descoperi că, în realitate, cunoaşterea spirituală autentică pe care o asimilaţi în universul vostru lăuntric vă conferă accesul la o tainică putere binefăcătoare şi vă ajută să creşteţi spiritual.

Vă dorim succes în practica lui Patana Yoga!

 

din revista Yoga Magazin nr. 79

Citește mai mult

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

 • Yoga Magazin nr 100
  editie aniversara, 256 pagini, 2019

  Yoga Magazin 97-98
  iulie - octombrie 2018

  Yoga Magazin nr 95-96
  martie - iunie 2018

  Yoga Magazin 94-93
  noiembrie - februarie 2018

 • ANTISTRES 60 CPS
  Are proprietati de reducere a efectelor negative ale stresului asupra organismului.

  Ulei de Magneziu
  Are efect relaxant, calmant, confera pielii aspect catifelat.

 • SIROP DE GHIMBIR
  Tonic digestiv, afrodiziac, antiinflamator, efect de regenerare, stimulare a capacitatii de digestie. 

  CEAI GASTROPROTECT
  Imbunatateste digestia, activitatea intestinala, amelioreaza durerile, creste pofta de mancare.

  ULEI ECO DIN NUCA DE COCOS
  Puternic antioxidant, reintineritor, hranitor, racoritor si armonizator

 • Special Edition - CD10 - KAMALATMIKA
  Indra continuă seria de 12 albume: EDIȚIA SPECIALĂ - Tantric Celebration.

 • Conștiința si enigmele ei
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

  Astrologie cauzală
  Autor: Valentin Badea

  Fantomele de la Trianon
  Autor: Anne Moberly & Eleanor Jourdain

  Aforisme, cugetari, ganduri luminoase si sfaturi pline de intelepciune pentru voi
  Autor: profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Share

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in